Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Τα παραπανίσια κιλά γερνούν πρόωρα... τον εγκέφαλο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Αυξάνετ
αι ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας.
Η αύξηση του σωματικού βάρους όχι μόνο προκαλεί καρδιαγγειακά προβλήματα, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα η παχυσαρκία μπορεί να καταστρέψει και τον εγκέφαλο!

Τα παραπανίσια κιλά επηρεάζουν όχι μόνο τη δομή του εγκεφάλου, προκαλώντας προβλήματα μνήμης οδηγώντας και σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, αλλά μπορεί να προκαλέσει και πρόωρη γήρανση της… φαιάς ουσίας μέχρι και 16 χρόνια!

Η φαιά ουσία είναι το «σκεπτόμενο» τμήμα του εγκεφάλου και αποτελείται από εγκεφαλικά κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο των μυών, της όρασης, της ακοής, της μνήμης, των συναισθημάτων και του λόγου.

Το να είναι κανείς παχύσαρκος σημαίνει ότι αλλάζει ο τρόπος σκέψης και κρίσης του, κάνοντας το άτομο να λαχταρά τροφές «πλούσιες» σε θερμίδες.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Karolinska της Σουηδίας επεσήμαναν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε ποσοστό 71% σε παχύσαρκους, ενώ αν τα άτομα αυτά ήταν παχύσαρκα σε ηλικία 40-50 ετών ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου τετραπλασιαζόταν!

Το πρόβλημα σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι το λίπος προκαλεί τη συρρίκνωση του εγκεφάλου.

«Γνωρίζουμε ότι μια διατροφή με πολλά λιπαρά “μπλοκάρει” τις αρτηρίες και κάνει κακό στην καρδιά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα αγγεία του εγκεφάλου» λέει ο καθηγητής νευρολογίας του πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, Paul Thompson.
Η ομάδα της οποίας ήταν επικεφαλής βρήκε ότι ο εγκέφαλος των παχύσαρκων ατόμων ήταν περίπου 4-8 εκατοστά μικρότερος από άτομα με φυσιολογικό βάρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.