Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Νέα θεραπεία για παγκρεατικούς νευροενδοκρινείς όγκους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Οι νευροενδοκρινείς όγκοι προκύπτουν από κύτταρα που μπορούν να παράγουν και να εκκρίνουν διάφορες ορμόνες που ρυθμίζουν τις σωματικές λειτουργίες. Υπάρχουν πολλοί τύποι νευροενδοκρινών όγκων που μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του σώματος. Ωστόσο, οι περισσότεροι εντοπίζονται στη γαστρεντερική οδό, το πάγκρεας και τους πνεύμονες.Για παράδειγμα, οι προχωρημένοι καρκινικοί όγκοι είναι ένας τύπος νευροενδοκρινούς όγκου που συχνά ξεκινά από τη γαστρεντερική οδό ή τους πνεύμονες. Ενας άλλος, σχετικά σπάνιος τύπος, είναι οι παγκρεατικοί ΝΕΤ που καλούνται συχνά όγκοι κυττάρων των νησιδίων και οι επιλογές θεραπείας τους είναι περιορισμένες όταν διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε προσφατα την ουσία everolimus για ασθενείς με παγκρεατικούς νευροενδοκρινείς όγκους (ΝΕΤ), οι οποίοι είναι μη εγχειρήσιμοι, προχωρημένοι σε τοπικό επίπεδο ή μεταστατικοί - που εμφανίζουν εξέλιξη της νόσου. Η έγκριση αυτή σηματοδοτεί την πρώτη νέα θεραπεία για το συγκεκριμένο πληθυσμό ασθενών στις ΗΠΑ εδώ και περίπου 30 χρόνια.

Η έγκριση βασίστηκε στα δεδομένα Φάσης ΙΙΙ της μελέτης RADIANT-3 (RAD001 In Advanced Neuroendocrine Tumors), τα οποία καταδεικνύουν ότι το everolimus υπερδιπλασίασε το διάμεσο χρόνο επιβίωσης χωρίς επιδείνωση της νόσου (από 4,6 σε 11,0 μήνες), ενώ μείωσε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου κατά 65% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με παγκρεατικούς νευροενδοκρινείς όγκους προχωρημένου σταδίου.

«Η έγκριση του everolimus από τον FDA αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη για τους ασθενείς με παγκρεατικούς ΝΕΤ προχωρημένου σταδίου», αναφέρει ο δρ James Yao, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο MD Anderson Cancer Center του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.

«Οι ασθενείς θα έχουν πλέον πρόσβαση σε μια θεραπεία που έχει αποδειχτεί ότι καθυστερεί σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου και μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.