Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Χάπι μπορεί να σε… κάνει πιανίστα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την ικανότητα να αναγνωρίζει ένας ενήλικος μία προς μία τις νότες που ακούει, αλλά και να μαθαίνει ξένες γλώσσες, προσφέρει φάρμακο κατά της επιληψίας.

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μετατρέπει τον εγκέφαλο των ενηλίκων σε «σφουγγάρι» μάθησης. Ο ερευνητής Τακάο Χενς ξεκίνησε την έρευνά του θέλοντας να διαπιστώσει αν είναι πιθανό ο εγκέφαλος του ενηλίκου να ανακτήσει το νεανικό «σφρίγος» του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι το βαλπροϊκό οξύ. Συνήθως αποτελεί το βασικό συστατικό φαρμάκων που αντιμετωπίζουν νευρολογικές διαταραχές, όπως οι επιληπτικές κρίσεις αλλά και τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης. Ο Χενς, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η ουσία αυτή αποκαθιστά την πλαστικότητα του εγκεφάλου στους ενηλίκους.

Σε πείραμά του χρησιμοποίησε το βαλπροϊκό οξύ για να προκαλέσει σε ομάδα ενήλικων ανδρών ηλικίας από 18 έως 27 ετών, την ικανότητα να ξεχωρίζουν τις νότες ακουστικά. Αφού τους χορηγήθηκε το φάρμακο, τους ζητήθηκε να κάνουν διάφορες ασκήσεις διαδικτυακά για να εκπαιδεύουν το αυτί τους και έπειτα από δύο εβδομάδες ελέγχθηκε η ικανότητά τους να ξεχωρίζουν νότες.

Το αποτέλεσμα ήταν πρωτοφανές. «Είναι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν προηγούμενα στοιχεία για ενηλίκους που κατάφεραν να αποκτήσουν μουσικό αυτί» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Χενς.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.