Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ελλάδα: 60.000 ΑμεΑ παραμένουν επί μήνες αιχμάλωτοι σε λίστες αναμονής για πιστοποίηση της αναπηρίας τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εξαιτίας της παρατεταμένης (πολύμηνης) αιχμαλωσίας στις λίστες αναμονής των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) περίπου 60.000 άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων που απειλούν ακόμα και αυτή την επιβίωσή τους. Πρόκειται για ένα μείζον σκάνδαλο διαρκείας που ξεκίνησε ως “σχεδιαστικό” και ραγδαία εξελίχτηκε σε “ανθρωπιστικό”.


Τα παραπάνω συμπεράσματα πιστοποιεί – ομολογεί με αναλυτική του έκθεση ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) στην Ελλάδα, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών στους φορείς εκπροσώπησης των ΑμεΑ. Σε καταγγελτικό δελτίο τύπου της υπό τον τίτλο “Δώστε τέλος στη φυλάκιση των ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ”, η ελληνική συνομοσπονδία αναπήρων (ΕΣΑμεΑ) αναφέρεται σε “χιλιάδες άτομα με αναπηρία που επιβιώνουν μήνες χωρίς κανένα οικονομικό μέσο” και επισημαίνει ότι “η τραγική εικόνα του νέου συστήματος πιστοποίησης της αναπηρίας στην Ελλάδα αποτελεί κοινωνική, πολιτική και επιστημονική προσβολή της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία”.

Στην έκθεση του ΣτΠ υπάρχουν ρητές αναφορές για τη συνεχή αύξηση του χρόνου αναμονής των αιτούντων για εξέταση, για τις εκατοντάδες αναφορές πολιτών με αναπηρία που αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα από την διακοπή επιδομάτων συντάξεων και βιβλιαρίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και για ό,τι όλα τα παραπάνω συνεπάγονται για την επιβίωσή τους. Επιβάλλεται να υπενθυμηθεί ότι μόλις λίγες μέρες πριν τη δημοσίευση της έκθεσης η ΕΣΑμεΑ είχε θέσει με επιστολή της προς τον υπουργό εργασίας το θέμα της νομιμότητας κι επιστημονικής εγκυρότητας της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής (επιτροπή που εισηγείται τον προκαθορισμό των ποσοστών αναπηρίας, τον καθορισμό μη αναστρέψιμων παθήσεων κ.λπ.), τονίζοντας ότι η πλημμελής σύνθεσή της - από πλειάδα υπηρεσιακών παραγόντων - την αποστερεί από την απαραίτητη ειδίκευση, στοιχειώδη ανεξαρτησία και επιστημονικότητα.



Πηγή: http://www.cybc.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.