Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Αμερικάνοι φοιτητές γίνονται «πρεσβευτές» της Ελλάδας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καμπάνια «Study abroad in Greece» της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον.

Τη δική τους εμπειρία από τη ζωή στην Ελλάδα καταγράφουν Αμερικανοί φοιτητές, που σπούδασαν για κάποιο χρονικό διάστημα σε ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Μιλούν με συγκίνηση και νοσταλγία για τα μοναδικά τοπία των ελληνικών νησιών, τις απρόσμενες ομορφιές της Αθήνας, τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και τη νυχτερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη, τις ιδιαίτερες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. Κυρίως, όμως, περιγράφουν μια χώρα ασφαλή, αντικρούοντας ορισμένα στερεότυπα που προβάλλονται από μερίδα των αμερικανικών ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τις ιστορίες συγκέντρωσε η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Study abroad in Greece», που έχει στόχο να λειτουργήσουν οι φοιτητές ως «πρεσβευτές», αναδεικνύοντας θετικές πτυχές από τη ζωή στη χώρα μας. Οι εμπειρίες τους δημοσιοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook και twitter) της πρεσβείας και ορισμένες από αυτές στο μηνιαίο newsletter.

Να σημειωθεί ότι, πάνω από 3.000 Αμερικανοί φοιτητές πανεπιστημίων, κάθε χρόνο επιλέγουν να σπουδάσουν για ένα διάστημα σε κάποιο ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ η Ελλάδα είναι ο 15ος πιο δημοφιλής προορισμός για σπουδές στο εξωτερικό.

Η αρχή έγινε με ένα γράμμα...

Έμπνευση για την καμπάνια αποτέλεσε ο γράμμα που που έστειλε στην πρεσβεία η Μέγκαν Γκουλντ (Megan Gould), όπου εξηγούσε πόσο εκπληκτική ήταν η εμπειρία της από τη ζωή στην Ελλάδα, διαφορετική από όσα παρουσιάζονται στα μέσα ενημέρωσης.

Η Μέγκαν άκουσε πολλές φορές την ερώτηση «Πηγαίνεις στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Είναι ασφαλές;» ή κάποια παραλλαγή της. Χρειάστηκε να δηλώσει στους υπεύθυνους του πανεπιστημίου, όπου σπούδαζε, ότι εξακολουθούσε να θέλει να έρθει στην Ελλάδα, παρ' όλα όσα είχε ακούσει και ότι οι γονείς της την υποστήριζαν σε αυτή την απόφασή της.

«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είχα διαφορετικά πράγματα στο μυαλό μου. Από τη μια πλευρά είχα εικόνες από μαζικές, επικίνδυνες ταραχές και από την άλλη, εικόνες από όμορφα χωριά με ασβεστωμένα σπιτάκια, γραφικές ντοπιολαλιές, σαλάτες με φέτα και χαμογελαστούς ανθρώπους» υπογραμμίζει η νεαρή Αμερικανίδα στο γράμμα της.

Για την Μέγκαν, η ζωή στην Αθήνα ήταν μια εμπειρία που της άνοιξε τα μάτια. «Συνεχώς εκπλήσσομαι από τις διάφορες μορφές ομορφιάς που λάμπουν στην πόλη και δεν είναι γνωστές πίσω στην πατρίδα. Δεν περίμενα τις πορτοκαλιές στα πεζοδρόμια της γειτονιάς μου, που προσθέτουν φυσική ομορφιά και χρώμα» ανέφερε, εκφράζοντας την έκπληξή της για την ποσότητα πράσινου στην πόλη.

«Παρ' όλο που η Ελλάδα περνάει οικονομική κρίση, το πορτρέτο της ζωής στην Ελλάδα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ δεν είναι απόλυτα ακριβές. Ναι, είναι συχνές οι απεργίες και οι διαδηλώσεις, αλλά γίνονται και θετικά πράγματα που δεν παρουσιάζονται τόσο έντονα όσο τα λάθη και οι αποτυχίες των πολιτικών.

Στην πραγματικότητα, η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται σε μερικούς τομείς, όπως ο τουρισμός και οι εξαγωγές. Πολλά άτομα στην Ελλάδα πετυχαίνουν στις προσπάθειές τους και κάνουν πράγματα με αντίκτυπο, αλλά κανένας δεν ακούει γι' αυτά, έξω από τα στενά όρια της κοινότητας τους» επισημαίνει.

Η Μέγκαν έγινε μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Repower Greece», η οποία προβάλλει ιστορίες επιτυχίας, ιστορίες ανθρώπων που πηγαίνουν μπροστά, δουλεύουν μαζί και αποτελούν μια πλευρά της Ελλάδας που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις λανθασμένες αντιλήψεις στη διεθνή κοινότητα και ταυτόχρονα θα δώσει ώθηση στο ηθικό των Ελλήνων, όπως λέει.

Τονίζει δε, ότι η προσοχή των μέσων ενημέρωσης δεν πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στους πολιτικούς της Ελλάδας. «Υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι που κάνουν σπουδαία πράγματα στα καθημερινά δρώμενα της Ελλάδας, και αξίζει να ακουστούν και οι δικές τους ιστορίες. Αυτό που δείχνουν από την Ελλάδα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σήμερα δεν αντιπροσωπεύει με ακρίβεια την καθημερινή ζωή» τονίζει.

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «είναι σημαντικό να δείξουμε πόσο όμορφη εξακολουθεί να είναι η ζωή στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι, παγκόσμια, θα πρέπει να γνωρίζουν όλη την ιστορία, όχι μόνο όσα οι λίγοι επιλέξουν να δείξουν».

«Επέστρεψα καλύτερος άνθρωπος»

Αντιμέτωπη με την ανησυχία των καθηγητών και των γονιών και των φίλων της βρέθηκε η Έμιλι Φιτζέραλντ (Emily Fitzgerald), όταν τους δήλωσε την επιθυμία της να σπουδάσει στην Ελλάδα.

«Η σύμβουλός μου με προειδοποίησε για την οικονομική αναταραχή στην Αθήνα, οι γονείς μου παρακολούθησαν τις ειδήσεις και ανησύχησαν για τη σταθερότητα της χώρας, ορισμένοι από τους φίλους μου είχαν αμφιβολίες για την επιθυμία μου να πάω στην Ελλάδα, με την αγωνία για την πολιτική κατάσταση και τα προβλήματα που είχαν ακούσει.. Δεν τους άκουσα. Πήγα και σπούδασα στην Ελλάδα κι επέστρεψα καλύτερος άνθρωπος.

Ποτέ δεν είδα ταραχές, ποτέ δεν είχα προβλήματα σχετικά με τα χρήματα (εκτός κι αν θεωρείται πρόβλημα το να μην είσαι σε θέση να χρησιμοποιήσεις πιστωτική κάρτα σε ένα μικρό νησί) και, πάνω απ' όλα, ποτέ δεν ένιωσα ανασφαλής.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος που μού προκάλεσε η λεγόμενη αστάθεια στην Ελλάδα ήταν μια καθυστέρηση του ταξιδιού για την ηπειρωτική χώρα, λόγω απεργίας στα πλοία» αναφέρει η Έμιλι.

Εκφράζει ακόμη την άποψη ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν αντιλαμβάνονται σωστά τα ζητήματα στην Ελλάδα, και αυτό κάνει σίγουρα τον κόσμο επιφυλακτικό στο να την επισκεφθεί.

«Υπάρχουν προβλήματα στην Ελλάδα με την κυβέρνηση και τον τρόπο που οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ασκείται, αλλά υπάρχουν επίσης προβλήματα στην Αμερική και πολλοί άνθρωποι διαφωνούν με τον τρόπο που η κυβέρνησή μας λειτουργεί» τονίζει και καταλήγει ότι «Θα έδινα τα πάντα για να είμαι σε θέση να επιστρέψω στην Ελλάδα. Γνώρισα μια πλευρά του εαυτού μου που δεν ένιωσα ποτέ πριν».

Νόστος και άλγος

Για τη νοσταλγία (από τον νόστο, την επιστροφή στο σπίτι και το άλγος τον πόνο) που την έλκει στην πατρίδα των προγόνων της, την οποία επισκέφθηκε για τρίτη φορά, μίλησε η ελληνικής καταγωγής Έμα Ούρι (Emma Uri).
Πριν φύγει για την Αθήνα, ο θείος της την κοίταξε με μάτια γεμάτα νοσταλγία και της είπε πως «θα ερωτευτείς την Ελλάδα. Μακάρι να ήμουν στην ηλικία σου, όταν ανακάλυψα αυτό το μέρος».

«Ο ερχομός μου στην Ελλάδα μού έδειξε έναν καινούργιο κόσμο, που συνδέεται με τις προσωπικές αξίες μου. Οι φίλοι και η οικογένεια είναι η κορυφαία προτεραιότητα, η φροντίδα για τους άλλους μια ακόμη.

Οι καφετέριες είναι γεμάτες από συζητήσεις, σχέσεις, επιχειρήματα και πάθος.

Οι πλατείες είναι γεμάτες με ανθρώπους, οι δρόμοι είναι μπλοκαρισμένοι με ανυπόμονους οδηγούς, η πόλη είναι πληθωρική και σφύζει από ζωή» τονίζει.

«Στην Ελλάδα βρήκα ένα σπίτι και να είμαι μακριά από αυτό προκαλεί έναν πόνο που δεν είναι εύκολα κατανοητός. Για να απαλύνω τον πόνο, πρέπει να επιστρέψω. Ανυπομονώ για τις εμπειρίες που θα ζήσω και τα μέρη στον κόσμο που θα διασχίσω, στο υπόλοιπο διάστημα των σπουδών μου και μετά την αποφοίτησή μου.

Προς το παρόν, η νοσταλγία με τραβάει πίσω στην πατρίδα των προγόνων μου, έναν τόπο γεμάτο ζωή και αγάπη» προσθέτει.
«Στην Ελλάδα, βρέθηκα στον παράδεισο»

Για την Αλίσα Γκρουέν, η Ελλάδα είναι μακράν το πιο όμορφο μέρος που έχει πάει ποτέ. «Ως κάποιος που είναι πολύ παθιασμένος με την φωτογραφία, βρέθηκα στον παράδεισο με την καταγραφή όλης της ομορφιάς, έτσι ώστε να την πάρω σπίτι μαζί μου και να νιώθω πως είμαι πάντα στην Ελλάδα.

Από την εκπληκτική θέα και τα αρχαία ερείπια στην ηπειρωτική χώρα, έως τις όμορφες παραλίες και τον ήλιο στα νησιά, μπορώ, με απόλυτη σιγουριά, να πω ότι έχω ερωτευτεί την Ελλάδα.

Με λίγα λόγια, αυτό το ταξίδι με έκανε να θέλω να είμαι Ελληνίδα να παντρευτώ έναν Έλληνα, ή απλά να επισκεφθώ την Ελλάδα ένα εκατομμύριο φορές. Ό,τι μπορώ να πάρω, θα το δεχτώ!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Την κέρδισε ο ... γύρος

Στη δυσκολία της να αποχαιρετίσει την Ελλάδα αναφέρθηκε η Μόργκαν Μπίσσετ -Τέσσιερ (Morgan Bisset Tessier) σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτηση στο blog της. Στη λίστα με τα 10 πράγματα που θα της λείψουν από τη Θεσσαλονίκη, η Μόργκαν έβαλε πρώτο τον γύρο, ενώ συμπεριέλαβε τη νυχτερινή διασκέδαση, τον χαλαρό τρόπο ζωής, την ελληνική ποπ μουσική και τους νέους της φίλους.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην μαγεία των γιορτών των Χριστουγέννων, όπως την έζησε με το «Χωριό του Αη Βασίλη» και τον φωτεινό διάκοσμο στα καταστήματα.

Διαχρονικά μαθήματα

«Η Ελλάδα έχει να διδάξει μαθήματα που είναι διαχρονικά» σημειώνει από την πλευρά του ο Ρομπ Λιούις. «Μερικά είναι ξεκάθαρα: Ο άνθρωπος είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων (Πρωταγόρας). Όλα τα πράγματα με μέτρο (επιγραφή σε ναό στους Δελφούς). Άλλα πρέπει να τα ανακαλύψεις στη διάρκεια ενός γεύματος που μοιράζεσαι με φίλους, ενός ήρεμου απογευματινού καφέ, ή μιας βόλτας στη θάλασσα» αναφέρει.

«Απόλυτα όμορφη και καταπληκτική χώρα» χαρακτηρίζει την Ελλάδα η Μισέλ Μπέιτς, η οποία, επίσης, βρέθηκε αντιμέτωπη με την άποψη ότι η Ελλάδα είναι πολύ επικίνδυνο μέρος. «Όχι μόνο αισθάνομαι εξαιρετικά ασφαλής εδώ, αλλά η Ελλάδα έχει γίνει το δεύτερο σπίτι μου» απαντά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.