Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Η εμμονή με το βάρος οδηγεί σε λιποβαρή παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι δείχνει νέα έρευνα από την Αγγλία.

Ο ερευνητής δρ. Gavin Sandercock υποστήριξε ότι το να ζυγίζει ένα παιδί λιγότερο από το φυσιολογικό είναι πιο καταστρεπτικό για την υγεία από το να είναι υπέρβαρο και τόνισε ότι η κοινωνία επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην παχυσαρκία.

Η ερευνητική ομάδα, η οποία είχε δείγμα περίπου 10.000 παιδιά και εφήβους ηλικίας 9-16 ετών από την ανατολική Αγγλία, συμπέρανε ότι το 6% των παιδιών ήταν λιποβαρή, με τα κορίτσια να κρατάνε τα ινία (6.4%) έναντι των αγοριών (5.5%).

Το εξαιρετικό χαμηλό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και καθυστέρηση στην περίοδο των κοριτσιών, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες αιτίες αυτού του φαινομένου είναι ο φόβος της παχυσαρκίας, οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, οι στερητικές δίαιτες και η έλλειψη μυϊκού ιστού ως συνέπεια της μειωμένης άσκησης.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι συνήθως οι γιατροί φαίνεται να αγνοούν το πρόβλημα. Βρετανοί ακαδημαϊκοί πήραν συνέντευξη από παιδίατρους σε 177 νοσοκομεία της Αγγλίας και της Ουαλίας και παρατήρησαν έλλειψη γνώσης σχετικά με τα σημάδια που προειδοποιούν ότι ένα παιδί κινδυνεύει να γίνει λιποβαρές.

Η δρ. Hilary Cass, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας είπε: «Όταν έχουμε φαινόμενα παιδιών με εξαιρετικά χαμηλό βάρος, μπορεί να κρύβεται από πίσω κάποια ασθένεια, η οποία θα πρέπει να εντοπιστεί και το παιδί να λάβει την απαραίτητη ιατρική βοήθεια. Για τα περισσότερα, όμως, περιστατικά, αρκεί το να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν να επιλέγουν, να μαγειρεύουν και να τρώνε υγιεινές τροφές. Τότε θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να προλάβουμε οποιαδήποτε διατροφική διαταραχή».


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.