Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Προσωρινή λύση για 60.000 ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προσωρινή και καθυστερημένη λύση στην τεράστια ταλαιπωρία που υπόκεινται δεκάδες χιλιάδες αναπήρων, που παραμένουν εδώ και μήνες χωρίς σύνταξη, δίνει η εξάμηνη παράταση καταβολής της σύνταξης στην περίπτωση που λήξει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και εκκρεμεί σχετική απόφαση από τις υγειονομικές υπηρεσίες των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Τις σχετικές εγκυκλίους εξέδωσαν τόσο ο ΟΑΕΕ όσο και το ΙΚΑ. Η παράταση αυτή ισχύει για περιπτώσεις που έληξε ή πρόκειται να λήξει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Οκτωβρίου και απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ανάπηρος να έχει ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι στα υποκαταστήματα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ είναι μια υπεύθυνη δήλωση –αίτηση ότι ο δικαιούχος γνωρίζει τις διατάξεις του σχετικού νόμου και αποδεικτικό του αιτήματος εξέτασης από τα ΚΕΠΑ.

Βέβαια, η καθυστερημένη αυτή αντίδραση του δημοσίου καταδεικνύει ακόμη μια παθογένεια, καθώς η διακοπή και ο επανέλεγχος από τα ΚΕΠΑ προβλέφθηκε προκειμένου να επανεξεταστούν οι αναπηρικές συντάξεις και να περιοριστούν τα φαινόμενα παραβατικότητας.

Όμως, με την εξάμηνη παράταση στην καταβολή, όχι μόνο δεν λύνεται το πρόβλημα αλλά και οι παραβάτες θα συνεχίσουν να παίρνουν τις συντάξεις.

Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται, καθώς εκτιμάται πως έως και 60.000 δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων περιμένουν να εξεταστούν από τις υγειονομικές επιτροπές.

Σε εγκύκλιο του ΙΚΑ αλλά και του ΟΑΕΕ αναφέρονται τα εξής:

Μέχρι τη λήξη του δικαιώματος συνταξιοδότησης οι δικαιούχοι πρέπει να έφεραν ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας πρέπει να έχει λήξει ή να λήγει στις 31Οκτωβρίου 2013.

Είναι απαραίτητο να εκκρεμεί εξέταση των συνταξιούχων από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ χωρίς υπαιτιότητά τους (σημειώνεται ότι υπαιτιότητα στοιχειοθετείται στην περίπτωση άρνησης προσέλευσης στις επιτροπές).

Η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης στο ΦΕΚ(18 Απριλίου). Στις περιπτώσεις που το δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας έληξε πριν από την ημερομηνία αυτή, δεν παρέχεται η δυνατότητα αναδρομικής χορήγησης ποσών σύνταξης λόγω αναπηρίας.

Η πρώτη καταβολή θα γίνει αυτόματα στις 30 Μαΐου με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό των συνταξιούχων και θα αφορά χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου έως 30 Ιουνίου. Η διάταξη έχει ημερομηνία λήξης την 31η Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνει η συνομοσπονδία των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ),στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ βρίσκονται περί τα 60.000 άτομα που αιτούνται την πιστοποίηση της αναπηρίας τους.

Μάλιστα, εσχάτως δημιουργήθηκε ένα ακόμη πρόβλημα καθώς ακόμη και για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΕΤΑΚ, ζητείται από τα άτομα με αναπηρία η γνωμάτευση των ΚΕΠΑ…

Από τις 60.000 των αιτούντων πολλές χιλιάδες αναμένουν την ανανέωση της αναπηρικής σύνταξής τους ή του προνοιακού επιδόματος τους. Επομένως η απαίτηση προσκόμισης Γνωμάτευσης ΚΕΠΑ για φορολογικούς σκοπούς είναι ευνόητο ότι καθιστά αυτομάτως ανενεργή την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Το αναπηρικό κίνημα αναμένει άμεσες αλλαγές στη διαδικασία, διαφορετικά επισημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα είναι υπεύθυνο για την βέβαιη πλέον οικονομική εξόντωση μίας από τις πιο ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr


Για την εγκύκλιο του ΙΚΑ μπείτε εδώ.
Για την εγκύκλιο του ΟΑΕΕ μπείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.