Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Υπεύθυνος ο άνθρωπος για την κλιματική αλλαγή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανθρωπογενείς αιτίες προκαλούν τη μεταβολή σύμφωνα με την πλειοψηφία των επιστημόνων.

Οι επιστήμονες στη συντριπτική τους πλειοψηφία φαίνεται πως συμφωνούν ότι υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο.

Το παραπάνω πόρισμα προέρχεται από μελέτη, η οποία αξιολόγησε τη μέχρι τώρα επιστημονική έρευνα πάνω στο θέμα και αποτελείται από περισσότερες από 4.000 ακαδημαϊκές εργασίες που έχουν δημοσιευτεί την τελευταία 20ετία. Το συμπέρασμα ήταν πως το 97,1% των επιστημόνων συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής, δηλαδή προκαλείται από τις διάφορες ρυπογόνες δραστηριότητες του ανθρώπου.

Το δεδομένο αυτό αποτελεί σημαντικό πλήγμα όσων αμφισβητούν τον ανθρώπινο παράγοντα στην αλλαγή του κλίματος. Μάλιστα, το ποσοστό μεταξύ των μελών της επιστημονικής κοινότητας που τάσσονται με την παραπάνω άποψη φτάνει μόλις το 0,7%. Από την άλλη, το 2,2% έχει ασαφή θέση.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τους λιγοστούς διαφωνούντες ως «μια σχεδόν μηδαμινή μερίδα» της επιστημονικής κοινότητας.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή επιστημονική συμφωνία για τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, παρά τις δημόσιες αντιλήψεις περί του αντιθέτου», δήλωσε ο Τζον Κουκ, επικεφαλής της μελέτης του. Ιδίως στις ΗΠΑ, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία στο ευρύ κοινό, καθώς σε περυσινή δημοσκόπηση το 43% των Αμερικανών δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν πως οι άνθρωποι φταίνε που η Γη θερμαίνεται, ενώ το 12% δήλωσαν ότι δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για τις αιτίες της υπερθέρμανσης.

Η νέα μελέτη απέδωσε αυτό «το χάσμα ανάμεσα στην πραγματική επιστημονική συναίνεση και στη δημόσια αντίληψη» στις επίμονες προσπάθειες λόμπινγκ εκ μέρους ορισμένων βιομηχανιών, που έχουν έτσι μπλοκάρει μια αποφασιστική δράση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environmental Research Letters».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.