Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ξεμπλοκάρει το μετρό Θεσσαλονίκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στις «ράγες» μπαίνει και πάλι η κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης, με τις εργασίες στη βασική γραμμή να ξεκινούν εκ νέου από το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, μετά τη συμφωνία που υπήρξε με την κατασκευάστρια κοινοπραξία, όπως ανακοίνωσε χθες από την πόλη ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο υπουργός έκανε λόγο για πλήρη επανεκκίνηση του έργου από τον Φεβρουάριο, ενώ έδωσε και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, δηλώνοντας πως η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017 και στο σύνολό της η βασική γραμμή θα παραδοθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Τεχνική λύση
Όπως διευκρινίστηκε, αρχικά θα κατασκευαστεί και θα δοθεί σε χρήση το μετρό με 12 από τους 13 σταθμούς, και σε νεότερη φάση θα κατασκευαστεί αυτός της Βενιζέλου, αφού πρώτα βρεθεί η τεχνική λύση που θα διασφαλίζει τη συνύπαρξή του με τις αρχαιότητες που βρέθηκαν σ΄ αυτόν. Και η κατασκευή αυτή μάλιστα θα ολοκληρωθεί όπως είπε μέσα στο παραπάνω χρονοδιάγραμμα.

Ο κ. Σπίρτζης επισκέφθηκε και είδε από κοντά τα αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ το βράδυ ανακοίνωσε το πλαίσιο της συμφωνίας με την κατασκευάστρια κοινοπραξία, στους εκπροσώπους φορέων της πόλης στο Τεχνικό Επιμελητήριο.

Αυτό που επισήμανε ιδιαίτερα ήταν πως με την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων (μετρό, αεροδρόμιο κ.ά.), θα αντιμετωπιστεί και η υψηλή ανεργία, ενώ σε σύσκεψη στο αεροδρόμιο μίλησε για επίσπευση των εργασιών με στόχο την ολοκλήρωση του διαδρόμου προσγείωσης 10-28 έως τον Μάρτιο του 2017, στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τους μετόχους του ΟΑΣΘ. Τους καταλόγισε μη τήρηση της σύμβασης με το Δημόσιο και διεμήνυσε πως «το πάρτι τελείωσε», προαναγγέλλοντας πως θα υπάρξουν προβλήματα με την επιχορήγηση του Οργανισμού.

Αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την κατασκευάστρια κοινοπραξία του μετρό, ο υπουργός είπε ότι γίνονται αμοιβαία αποδεκτές οι αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων στα οποία ολοκληρώνονται οι εκδικάσεις μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2016.

Δέσμευση
Η κοινοπραξία δεσμεύεται για την άρση του αιτήματος για τη διάλυση της σύμβασης που έχει καταθέσει και από την πλευρά του το Δημόσιο δεσμεύεται για την άρση της αμφισβήτησης των αποφάσεων των διαιτητικών δικαστηρίων.

Όπως είπε έχουν γίνει διαιτητικά δικαστήρια για διεκδικήσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ και έχει επιδικαστεί μέχρι τώρα ποσό λίγο πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ. Απομένει ένα δικαστήριο για διεκδίκηση ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Για το συγκεκριμένο δικαστήριο έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές να ορίσουν ως επιδιαιτητές από την πλευρά της κατασκευάστριας κοινοπραξίας την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό Β. Θάνου και από την πλευρά του Δημοσίου τον πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ι. Καραβοκύρη.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.