Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Όλη η αγάπη του κόσμου σε μερικές γραμμές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μέχρι της ΗΠΑ η... χάρη τους!
Oι ημέρες των Χριστουγέννων έχουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα. Έστω και για λίγο, σε εμάς τους ενήλικες, μας δίνουν την ευκαιρία να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα. Για τα μικρά παιδιά τούτες οι ημέρες είναι ημέρες γιορτής. Το πνεύμα των ημερών επιτάσσει δώρα, ευχές και τον αγαπημένο όλων των παιδιών, απανταχού της Γης, Άγιο Βασίλη. Τα γράμματα που δέχεται κάθε χρόνο είναι εκατομμύρια και το καθένα έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Ομως, ένα γράμμα που έλαβε φέτος είναι ξεχωριστό. Προέρχεται από τα παιδιά των ακαδημιών του Ολυμπιακού. Μέσα σε ελάχιστες γραμμές, οι μπόμπιρες του συλλόγου του Πειραιά χώρεσαν όλη την τρυφερότητα, την αγάπη που χωρά στην τεράστια ψυχή ενός μικρού παιδιού.

«Κάθε ευχή είναι το ίδιο σημαντική»

Έντεκα ευχές που εμπεριέχουν αγάπη, ζεστασιά και ευαισθησία. Κι αν η 5η κατά σειρά, η ευχή, δηλαδή, ο Άγιος Βασίλης να φέρει πολλά κάρβουνα σε όλες τις ομάδες για να ζεστάνουν το νερό και να λειτουργήσουν όλα τα κολυμβητήρια, ξεχώρισε για την πρωτοτυπία της, και οι έντεκα είναι το ίδιο ξεχωριστές και σημαντικές.

«Κάθε ευχή είναι το ίδιο σημαντική. Στα παιδιά λέμε ότι θα πρέπει να νιώθουν πολύ τυχερά, γιατί εδώ στον Πειραιά αυτή τη στιγμή έχουν το κολυμβητήριο ανοικτό, ενώ πολλά άλλα παιδιά σε άλλες περιοχές δεν μπορούν να κολυμπήσουν, γιατί το δικό τους κολυμβητήριο είναι κλειστό. Εκείνη τη στιγμή βλέπεις πώς αντιδρούν, κουνώντας το κεφάλι τους. Τα παιδιά, όσο μικρά κι αν είναι, θέλουμε να να αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες, να μαθαίνουν τι συμβαίνει έξω από εδώ» σημειώνει στο «Goal» ο διευθυντής των τμημάτων κολύμβησης του Ολυμπιακού, Σπύρος Μπιτσάκης.



«Το γράμμα γεννήθηκε μέσα από συνεχή συζήτηση»
Ένα τόσο ιδιαίτερο γράμμα δημιουργήθηκε μέσα από μια απλή ιδέα.

«Επειδή έχω την τρέλα με τα μικρά παιδιά κι έχω περάσει από τη δική τους θέση, καθώς από τα έξι μου άρχισα την κολύμβηση, αυτό το γράμμα γεννήθηκε μέσα από τη συνεχή συζήτησα μαζί τους. Από τις 15 Οκτωβρίου, όταν άνοιξε το κολυμβητήριο, δεν υπάρχει μέρα που να μη συζητάμε με τα παιδιά» μας δηλώνει ο Σπύρος Μπιτσάκης και συνεχίζει:

«Μόνο μέσα από τη συνεχή συζήτηση μπορείς να διαπιστώσεις πώς νιώθει ένα παιδί, τι του αρέσει, αλλά και τι το προβληματίζει. Καθημερινά βλέπεις την αντίδραση ενός παιδιού την ώρα της προπόνησης. Εάν έχει όρεξη, εάν είναι κουρασμένο και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμά του. Πολλές φορές μετά το τέλος της προπόνησης καθόμαστε στον πάγκο και συζητάμε. Το ρωτώ εάν είναι κουρασμένο, τι θέλει, εάν ξέρει να μου πει ένα ανέκδοτο. Υπάρχουν περιπτώσεις που παίζουμε μπάλα εδώ στον περιβάλλοντα χώρο του κολυμβητηρίου ή έχει χρειαστεί εκτός προγράμματος να κολυμπήσουμε μαζί στα Βοτσαλάκια ή και να πάμε παρέα στο λούνα παρκ. Ετσι πιστεύω ότι μπορείς να κερδίσεις την εμπιστοσύνη ενός παιδιού και να το κάνεις να σου ανοίξει την καρδιά του».



«Ο Άγιος Βασίλης θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει τις ευχές τους»
Το γράμμα των μικρών κολυμβητών του Ολυμπιακού ήδη θα έχει φτάσει στο μακρινό Ροβανιέμι της Φινλανδίας, την πατρίδα του Άγιου Βασίλη, και πλέον αναμένουν οι ευχές τους να γίνουν πράξεις.

Ο Σπύρος Μπιτσάκης απαντά: «Όταν τα παιδιά μας ρωτούν για το γράμμα, εμείς τους λέμε ότι όπως ο Άγιος Βασίλης προσπαθεί καθημερινά να κάνει πράξη τις ευχές τους, έτσι κι αυτά καθημερινά να προσπαθούν. Κι αυτό βλέπω να το καταλαβαίνουν πολύ καλά».

«Πρέπει να δώσουν στο παιδί την επιλογή του αθλητισμού»
Την ώρα της συζήτησής μας με τον Σπύρο Μπιτσάκη, μερικά μέτρα πιο μακριά μας, μικρά παιδιά κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην κολύμβηση και μαθαίνουν τα μυστικά του αθλήματος.



«Για εμάς και για κάθε σύλλογο, το κέρδος είναι να φέρνεις όσο πιο πολλά κοντά στον αθλητισμό. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και τα σπορ, εμείς οφείλουμε να σκεφτόμαστε θετικά και να προσπαθούμε να παράγουμε έργο στον χώρο μας. Το μότο μου είναι ότι πρέπει να δώσουν στο παιδί την επιλογή του αθλητισμού. Δεν ξέρω πόσα από αυτά τα παιδιά που έχουμε αυτήν τη στιγμή στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, όταν έρθει η ώρα, θα συνεχίσουν στο αγωνιστικό τμήμα. Ομως, γνωρίζουμε πως αν φέρουμε ένα παιδί από μικρή ηλικία στα σπορ, τα κέρδη είναι πολλά. Και με την ευκαιρία που μου δίνετε, θα ήθελα να προτρέψω τους γονείς να μη σταματούν να φέρνουν αυτούς του κρύους μήνες τα παιδιά τους στο κολυμβητήριο, γιατί αυτή είναι η εποχή που ο οργανισμός του παιδιού χτίζει την άμυνά του απέναντι στις ιώσεις και τις αρρώστιες» καταλήγει ο Σπύρος Μπιτσάκης.

Στην πισίνα, παρά την κρίση

Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, όπως ήταν φυσικό, είχε αντίκτυπο και στον αθλητισμό.

Παρότι την περσινή περίοδο στις ακαδημίες κολύμβησης του Ολυμπιακού υπήρξε μια μείωση στις εγγραφές, φέτος η εικόνα είναι διαφορετική.



Σήμερα 450 περίπου παιδιά από τριών έως 12 ετών φορούν το «ερυθρόλευκο» σκουφάκι και καθημερινά στριμώχνονται σε τρεις διαδρομές του Εθνικού Κολυμβητηρίου του Πειραιά αλλά και στο κολυμβητήριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

«Οι γονείς μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους και παρά τις δυσκολίες που ζούμε όλοι μας σε όλα τα επίπεδα, αποφάσισαν να τους δώσουν αυτήν τη διέξοδο. Με τους προπονητές μας, που φθάνουν συνολικά στους έντεκα από τις ακαδημίες μέχρι τον αγωνιστικό χώρο, προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά μας. Μαζί μας φιλοξενούμε και παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η αύξηση στις εγγραφές μάς δίνει περισσότερο κουράγιο και δύναμη για να είμαστε δίπλα σε αυτά τα παιδιά» δηλώνει ο Σπύρος Μπιτσάκης.

«Να μη δημιουργήσουμε απλώς πρωταθλητές»

H ενασχόληση με παιδιά αυτής της ηλικίας δημιουργεί πολλές ευθύνες. Πέρα και μέσα από τη χαρά που δίνει στους μπόμπιρες η καθημερινή επαφή με το νερό, μέσα από την προπόνηση ο τεχνικός τους έχει και τον ρόλο του παιδαγωγού.



Σκοπός του είναι να διαμορφώσει τους χαρακτήρες των παιδιών και να τους κάνει να καταλάβουν πως πέρα από τον αθλητισμό υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα.

Και ο Σπύρος Μπιτσάκης δίνει το στίγμα: «Μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνουν από τόσο νεαρή ηλικία να πειθαρχούν, να σέβονται τον συναθλητή τους. Αλλά για εμάς το πιο σημαντικό είναι να μη βγάλουμε απλώς πρωταθλητές. Θέλουμε, μέσα από τον αθλητισμό, να δημιουργήσουμε καλούς μαθητές και καλούς ανθρώπους. Μόνο τότε θα έχουμε πετύχει στην αποστολή μας. Εάν ένα από αυτά τα παιδιά δεν έχει αυτά τα στοιχεία, όσο κι αν εξελιχθεί στην κολύμβηση, δεν θα μας αρκεί».

Μαθεύτηκε μέχρι τις ΗΠΑ

Το γράμμα των μικρών κολυμβητών του Ολυμπιακού έγινε γνωστό μέχρι και την άλλη άκρη του Ατλαντικού και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συγκεκριμένα, για το περιεχόμενο του γράμματος ενδιαφέρθηκε ο «Κήρυκας της Νέας Υόρκης», που απευθύνεται στους εκεί ομογενείς.

«Με πήραν τηλέφωνο από τον `'Κήρυκα της Νέας Υόρκης'' και μου ζητούσαν πληροφορίες. Μου είπαν ότι ανάμεσα στην ομογένεια υπάρχουν πολλοί Ολυμπιακοί και Έλληνες που αγαπούν την κολύμβηση» μας λέει ο Σπύρος Μπιτσάκης.

«Είκοσι ευρώ για τη βενζίνη»

Στη διοίκηση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, σε συνεργασία με τον Σπύρο Μπιτσάκη, έχει αρχίσει μια προσπάθεια να μειωθούν τα χρήματα που απαιτούνται για να πάει ένας γονιός το παιδί του στην πισίνα.

Η εγγραφή για ένα παιδί στοιχίζει 40 ευρώ και άλλα τόσα είναι η μηνιαία συνδρομή για προπόνηση έξι ημέρες την εβδομάδα. Για το δεύτερο παιδί, ο γονιός πληρώνει σε σχέση με πέρυσι 20 ευρώ (από 80 στα 60 η εγγραφή και από 70 σε 50 η μηνιαία συνδρομή).

«Πολλοί γονείς μου εκμυστηρεύτηκαν ότι απ' αυτήν τη μείωση και το κέρδος των 20 ευρώ εξοικονομούν τη βενζίνη για να φέρνουν τα παιδιά τους στο κολυμβητήριο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.