Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Έρευνα: «Ποιο σώμα θεωρούν ιδανικό οι Ελληνίδες;»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Το λεπτό σώμα θεωρούν ως ιδανικό για την εικόνα τους τα περισσότερα κορίτσια και αυτός είναι και ο σωματότυπος που θα επιθυμούσαν να έχουν, αν και η πλειονότητα κατατάσσει εαυτόν στις κατηγορίες σώματος «μεσόμορφο» ή «χοντρό», σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τη σχετική έρευνα εκπόνησαν οι Αικατερίνη Μπενέτου, Γεωργία Κωφού, Βασιλική Ζήση και Γιάννης Θεοδωράκης, οι οποίοι εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους και του βαθμού ενασχόλησης με την άσκηση με τη σωματική ικανοποίηση και την εικόνα του σώματος, σε δείγμα εφήβων και νεαρών γυναικών.


Στην έρευνα συμμετείχαν 150 μαθήτριες λυκείου και σπουδάστριες ΙΕΚ, ηλικίας 15-25 χρόνων, από την περιοχή του Βόλου. Καταγράφηκε το ύψος, το βάρος τους και υπολογίστηκε ο δείκτης μάζας σώματος, καθώς και η συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες, ενώ χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τη ικανοποίηση που είχαν από την εικόνα του σώματός τους, και σε δύο ομάδες, ανάλογα με την αθλητική τους εμπειρία (δηλαδή σε αθλητές-μη αθλητές). 


Από τις συμμετέχουσες στην έρευνα, οι 19 (12,67%) είχαν μειωμένο σωματικό βάρος, οι 99 (66%) είχαν φυσιολογικό βάρος, οι 26 (17,33%) ήταν υπέρβαρες και οι 6 (4%) παχύσαρκες.


Αυτό που συμπέραναν, μεταξύ άλλων, οι ερευνητές, ήταν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του δείγματος θεωρεί ιδανικό και επιθυμητό το μεσόμορφο σώμα, καθώς και ότι ο βαθμός ικανοποίησης της εικόνας σώματος των συμμετεχόντων είχε άμεση σχέση με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).


Όσον αφορά στη σωματική ικανοποίηση, ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ, Γιάννης Θεοδωράκης, σημειώνει ότι σωματική ικανοποίηση είναι το τι νιώθει κάποιος για συγκεκριμένα μέρη, λειτουργίες και όργανα του οργανισμού. Δηλαδή, για τα πόδια, τα χέρια, άλλα και την αντοχή, τη δύναμη, την όρεξη, την αντοχή στον πόνο κ.λπ..


Η σωματική ικανοποίηση δεν είναι η εξωτερική εικόνα-εμφάνιση (εικόνα του σώματος), διευκρινίζει ο κ. Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ο μικρότερος ΔΜΣ συνοδεύεται από μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εικόνα του σώματος.


Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι το υψηλότερο ποσοστό των ατόμων που ήταν ικανοποιημένα με την εικόνα του σώματός τους ήταν τα λιποβαρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.