Τρίτη, 17 Μαΐου 2011

Η απώλεια βάρους «διώχνει» τον διαβήτη;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.Η απώλεια βάρους λόγω επεμβατικής χειρουργικής μεθόδου μπορεί να αλλάξει σε τέτοιο βαθμό τον μεταβολισμό, που μια απλή δίαιτα δεν μπορεί να το καταφέρει. Το γεγονός αυτό εξηγεί γιατί ο διαβήτης πολλές φορές «εξαφανίζεται» ύστερα από μια χειρουργική επέμβαση, ακόμη κι αν δεν έχει χαθεί μεγάλο μέρος του αρχικού βάρους του οργανισμού.

Η κατανόηση του πώς επηρεάζει το γαστρικό bypass τον μεταβολισμό θα μπορούσε να ρίξει φως σχετικά με τις θεραπείες για τον διαβήτη τύπου 2, μια παγκόσμια επιδημία που συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης. Η απώλεια βάρους με τη βοήθεια χειρουργού γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, καθώς οι παχύσαρκοι άνθρωποι αγωνίζονται να χάσουν βάρος και να αποφύγουν τις επιπλοκές στην υγεία τους που «συνοδεύουν» τα επιπλέον τους κιλά! Μερικές από αυτές είναι: διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, πόνος στις αρθρώσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και του Duke University της Βόρειας Καρολίνας μελέτησαν δύο ομάδες παχύσαρκων διαβητικών ασθενών, που είτε είχαν κάνει γαστρική χειρουργική επέμβαση είτε ακολουθούσαν αυστηρές δίαιτες, μετρώντας τους μεταβολίτες τους, χημικά υποπροϊόντα των τροφίμων στο σώμα.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι σε αντίθεση με αυτούς που ακολουθούσαν δίαιτα, η γαστρική παράκαμψη επέφερε τέτοιες αλλαγές στον μεταβολισμό τους, μειώνοντας σημαντικά τα επίπεδα των αμινοξέων – ενώσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη και την «αντίσταση» στην ινσουλίνη.


Πηγή: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.