Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Αντιρρήσεις της τρόικας για τη ρύθμιση των δανείων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σοβαρές ενστάσεις για το σχέδιο νόμου που ρυθμίζει τα «κόκκινα» δάνεια αλλά και για την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης εξέφρασε η τρόικα στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ενστάσεις τις οποίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ελπίζει να κάμψει στην επικείμενη νέα 5μερή συνάντηση, που θα γίνει με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τρόικας, της Τράπεζα της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Οι αντιρρήσεις της τρόικας συνοψίζονται στη φράση ότι αυτό είναι γενναιόδωρο και θέτει σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών.

«Κάθε υπολογισμός κόστους έχει στοιχεία αυθαιρεσίας αυτήν τη στιγμή και ουσιαστικά αυτό που αναζητούν όλες οι πλευρές είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη διευκόλυνση για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί θέμα στην ευστάθεια του συστήματος», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς.

Αναφορικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι «δεν τέθηκε το θέμα σε αυτήν τη συζήτηση».

Εκτός από το ζήτημα των δανείων, εκτενώς συζητήθηκε και το θέμα δημιουργίας Επενδυτικού Ταμείου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο ίδιος ο υπουργός, μέχρι τώρα υπήρχαν ενστάσεις από την πλευρά της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ενώ η Κομισιόν είχε άρει τις επιφυλάξεις εδώ και κάποιους μήνες.

Προκειμένου να πειστεί η πλευρά της τρόικας, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε μελέτη του διεθνούς οίκου Oliver Winmann η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχει λόγος σύστασης του Ταμείου και προστιθέμενη αξία καθώς μπορεί να καλύψει ως έναν βαθμό το κενό της έλλειψης ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η δομή του συγκεκριμένου ταμείου, ωστόσο ο σχεδιασμός προβλέπει την πλειοψηφία των μετοχών θα την έχει ο ιδιωτικός τομέας και το management θα είναι υψηλού επιπέδου. Ο ίδιος δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι αν ιδρυθεί το συγκεκριμένο ταμείο θα αντιμετωπιστεί το θέμα της ρευστότητας, για έργα υποδομών, ενέργειας κ.λπ.

Εν τω μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ΥΠΑ, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί πιθανότατα και αύριο.

Επίσης, στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της περαιτέρω διευκόλυνσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε ο υπουργός, έγινε ενημέρωση σε σχέση με τη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ ο στόχος είναι έως τον Μάιο να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση την παρουσίαση των μέτρων προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη στα συμπεράσματα του Doing Business Report.

Τέλος η τρόικα ζήτησε και έλαβε τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στον προϋπολογισμό από την αποκέντρωση της εκτέλεσης του ΕΣΠΑ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.