Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Σήμα κινδύνου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Συρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έκθεσή τους περιγράφει μία ανθρωπιστική κατάσταση απόλυτης καταστροφής.

Μετά τα Ηνωμένα Έθνη που έκαναν λόγο για «απόλυτη καταστροφή» στη Συρία, σήμερα η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα έδωσε στη δημοσιότητα έναν εξίσου άσχημο απολογισμό της ανθρωπιστικής κατάστασης στη χώρα και ζητώντας μια πολιτική συμφωνία «ώστε να διευκολυνθεί η αποστολή βοήθειας».

Στην έκθεση με τίτλο «Δύο χρόνια συγκρούσεων στη Συρία - Η ανθρωπιστική βοήθεια σε αδιέξοδο», η οργάνωση κατηγορεί το καθεστώς Ασαντ ότι καταστρέφει τις υποδομές υγείας και εμποδίζει την διανομή βοήθειας σε τεράστιες περιοχές της χώρας, ενώ αιτιάται την ατολμία των διεθνών θεσμών και των γειτονικών χωρών.

Οι συριακές υποδομές υγείας, σύμφωνα με την οργάνωση, δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και εξαρτούν ένα μεγάλο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών τους από την έγκριση του καθεστώτος της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η πλειοψηφία του πληθυσμού που ζει σε ζώνες τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες.

Οι γειτονικές χώρες καταγγέλλονται από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα διότι «δεν είναι έτοιμες» να προσφέρουν στις ΜΚΟ στις δύο πλευρές των συνόρων «επιμελητειακή και διοικητική βοήθεια», καθυστερώντας την δραστηριότητά τους, ενώ οι χώρες αυτές έχουν αναγνωρίσει τον Εθνικό Συριακό Συνασπισμό ως μόνο εκπρόσωπο του συριακού λαού.

«Η παράλυση της διπλωματίας δεν δικαιολογεί την ανυπαρξία ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ζητούν από όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία για να διευκολυνθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη χώρα», αναφέρει η οργάνωση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια του πολέμου και οι Σύροι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρας τους φτάνουν το ένα εκατομμύριο.

Η παρουσία των Γιατρών χωρίς Σύνορα περιορίζεται στις ζώνες των αντικαθεστωτικών, αφού η Δαμασκός απαγορεύει την παρουσία της στις κυβερνητικές περιοχές.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι κατεστραμμένη στη Συρία και η προσφερόμενη βοήθεια δεν καλύπτει τις ανάγκες», επισημαίνεται στην έκθεση.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν τα νοσοκομεία, συλλαμβάνουν ή βασανίζουν τραυματίες. Οι παράνομες υποδομές υγείας που δημιουργούνται αποτελούν στόχους και καταστρέφονται, το προσωπικό τους δέχεται απειλές ή χάνει τη ζωή του, ενώ δεν επαρκούν τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό και δεν υπάρχουν ασθενοφόρα ή ηλεκτρικό ρεύμα», καταλήγει η οργάνωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.