Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Δράσεις του δήμου Αθηναίων για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διημερίδα για θέματα που σχετίζονται με το «ασθενές φύλο».

Το 21% των βουλευτών και το 5% των μελών της κυβέρνησης (μία υπουργός και μία υφυπουργός), στην Ελλάδα, είναι γυναίκες, ενώ δεν υπάρχει καμία γυναίκα περιφερειάρχης.

Αντίστοιχα σε οικονομικό επίπεδο, το 7% των μελών διοικητικών συμβουλίων, στις 18 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις, καταλαμβάνουν γυναίκες, αλλά καμία στις ίδιες εταιρείες δεν έχει θέση προέδρου.

Τα παραπάνω στοιχεία, του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ), επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της διημερίδας με θέμα «Νέες Δράσεις του δήμου Αθηναίων για τις Γυναίκες», που ξεκίνησε σήμερα το πρωί και που διοργανώνει το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που είναι αύριο 8 Μαρτίου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ανακοίνωσε ότι εντός του 2013 θα συσταθεί δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους φορέων και δημότες, ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα συγκροτημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Επίσης είπε ότι θα καθιερωθεί ο θεσμός εσωτερικής διαμεσολάβησης του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και δήμων, για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Προανήγγειλε την επαναλειτουργία του ξενώνα κακοποιημένων γυναικών, μέσα στο 2013 και αναφέρθηκε στη δημιουργία τμημάτων δια βίου μάθησης για γυναίκες, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος του δήμου Αθηναίων Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλλιόπη Γιαννοπούλου επισήμανε πως οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται σε χαμηλά αμειβόμενους τομείς, ενώ υποεκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Πρόσθεσε δε ότι «η ισότητα δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά βασική συνιστώσα στους δύσκολους καιρούς της κρίσης, όπου πλήττονται ακόμα περισσότερο οι ήδη ευπαθείς κοινωνικές ομάδες γυναικών, όπως άνεργες, άστεγες, μετανάστριες, γυναίκες με αναπηρία, ανύπαντρες ή χωρισμένες μητέρες, κάτοικοι νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών, θύματα κακοποίησης κλπ. Για αυτό τα μέτρα που προωθούν την ισονομία και αλληλεγγύη πρέπει να καταστούν πρώτης προτεραιότητας».

Τον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση, τόνισε η καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Μαρία Στρατηγάκη, ιδιαίτερα τώρα που η κεντρική εξουσία συρρικνώνεται, με το επικείμενο κλείσιμο της γενικής γραμματείας Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών.

Η διημερίδα, κατά τις εργασίες της, περιλαμβάνει συζήτηση ευρείας κλίμακας θεμάτων που σχετίζονται με τη γυναίκα, όπως η υγεία, η εκπαίδευση, τα εργασιακά, η συμμετοχή στα κοινά και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, το μεταναστευτικό, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η αναπηρία κα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.