Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Γενόσημα... στα χαρτιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οπως προκύπτει από νέα μελέτη, τα μεγαλύτερα γενικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία πέτυχαν τις μικρότερες επιδόσεις, όσον αφορά τη "χρήση" γενοσήμων με αποτέλεσμα να κρίνονται ως επικίνδυνα «φαρμακοβόρα».

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη της προϊσταμένης του Οικονομικού Τμήματος του νοσοκομείου Ελπίς Γωγώς Οικονομοπούλου και είναι αποκαλυπτικά. Παρά το αυστηρό μνημονιακό αίτημα που ορίζει ότι η χρήση γενοσήμων στο ΕΣΥ πρέπει να αντιστοιχεί στο 50%, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία δεν ξεπέρασαν το 20% και τα δημόσια νοσοκομεία μετά βίας άγγιξαν το 30%.

Στη λίστα με τα πιο "σπάταλα" νοσοκομεία συμπεριλαμβάνονται ιδρύματα-πυλώνες όπως είναι για παράδειγμα ο Ευαγγελισμός, το Λαϊκό, το Αττικόν, το Παίδων Αγία Σοφία, η Σωτηρία, αλλά και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπως το ΑΧΕΠΑ.

Τι αποκαλύπτει ή ίδια μελέτη; Οτι κατά το 2001 τα 20 «φαρμακοβόρα» νοσοκομεία «φιλοξένησαν μόνο το 42,2% του συνόλου των νοσηλευθέντων, αναλώνοντας το 65,54% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης».

Αντίθετα, τα υπόλοιπα 111 νοσοκομεία της χώρας παρείχαν κατά το ίδιο έτος υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας στο υπόλοιπο 57,8% των νοσηλευθέντων, παρ' όλα αυτά χρησιμοποίησαν μόλις το 34,46% της συνολικής νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Σημειώνεται ότι η ερευνήτρια ανέλυσε τα στοιχεία του 2011 και του πρώτου τριμήνου του 2012, καθώς για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί δεν υπάρχουν προσβάσιμα επίσημα στοιχεία.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.