Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

Spiegel: Διαλύονται οι μεσαίοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη μεσαία τάξη πλήττει κατά κύριο λόγο, η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο σχετική έρευνα.

Στο εν λόγω δημοσίευμα φιλοξενούνται και δηλώσεις ενός επιχειρηματία από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο Γιώργος Κουτσογιάννης έχει εμπορικό κατάστημα σε μια από τις παλαιότερες οδούς του Ηρακλείου, πρωτεύουσα της Κρήτης και αναφέρει:

«Άδεια μαγαζιά και άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή δεν είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο για τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό». Προσθέτει μάλιστα «το πραγματικό πρόβλημα ξεκίνησε το 2010. Τότε ο τζίρος μειώθηκε κατά 90%. Σε ένα καλό μήνα το μαγαζί αποφέρει 500 ευρώ, ενώ έχει πάγια μηνιαία έξοδα 1300 ευρώ. Δεν έχω τη δυνατότητα πια να πληρώνω τις εισφορές στο ασφαλιστικό μου ταμείο και δεν τις πληρώνω».

Από το 2009, που ξέσπασε η κρίση, το εισόδημα έχει μειωθεί κατά 30% και ο αριθμός των φτωχών μέσα σε δύο χρόνια, από το 2009 έως το 2011, αυξήθηκε κατά 200.000 αγγίζοντας τα 2,3 εκατομμύρια, σε ένα πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων, ενώ το ένα τρίτο των ανθρώπων είναι άνεργοι.

Στην έρευνα τονίζεται πως «αν κάποιος στην Ελλάδα θέλει να κατανοήσει τις αιτίες της σημερινής κρίσης, πρέπει να ανατρέξει στη δεκαετία του 70. Το τέλος της επτάχρονης δικτατορίας, τον Ιούλιο του 1974, καταγράφεται ως η πιο σημαντική ημερομηνία στη νεότερη ελληνική ιστορία. Τότε δημιουργήθηκαν νέες πολιτικές ελίτ που διεκδικούσαν σταθερή εκλογική βάση. Το κλειδί γι αυτό ήταν οι πελατειακές σχέσεις και ο λαϊκισμός» σημειώνει το Spiegel.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.