Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Αιγαίου: Έγινε ο διαγωνισμός, εκκρεμούν οι ενστάσεις και ο χρόνος τρέχει…

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θα προλάβουν τις προθεσμίες;

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο ανέγερσης των Φοιτητικών Εστιών της πανεπιστημιακής μονάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε την Τρίτη που μας πέρασε, με μεγάλες εταιρείες απ’ όλη την Ελλάδα να έχουν πάρει μέρος σε αυτόν. Τώρα πρόκειται να δοθούν πέντε ημέρες προθεσμία για ενστάσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει ήδη τέσσερις. Έτσι, αν υπάρξει καθυστέρηση λόγω αυτών, το έργο κινδυνεύει να μην αρχίσει στα τέλη του χρόνου και να χαθεί, εφόσον δεν έχει βρεθεί ο ανάδοχος μέχρι και το τέλος του Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση του έργου ανέγερσης των Φοιτητικών Εστιών που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο από την πρυτανική αρχή και την ανάδοχο εταιρεία «ΑΔΚ - Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.», οι Φοιτητικές Εστίες πρόκειται να ανεγερθούν σε οικόπεδο συνολικής έκτασης πέντε στρεμμάτων στην περιοχή της Καλλιθέας, που έχει παραχωρήσει στο ίδρυμα το Κληροδότημα Ραπτέλλη, ενώ το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα έξι εκατομμύρια ευρώ.
Σχέδια των υπό ανέγερση Φοιτητικών Εστιών της Μυτιλήνης

Τι θα περιλαμβάνει το έργο.
Το συγκρότημα των Φοιτητικών Εστιών, δυναμικότητας 108 κλινών αρχικά, θα αποτελείται από τρία συνολικά κτήρια, με υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους, συνολικής επιφάνειας περίπου 220 τ.μ., τα δύο από τα οποία θα είναι αμιγώς με δωμάτια φοιτητών, αλλά και κοινόχρηστους χώρους, όπως κουζίνα, χώρο συνάντησης, υποστηρικτικούς χώρους στα υπόγεια κ.λπ.. Το τρίτο κτήριο θα περιλαμβάνει κάποια μονόκλινα δωμάτια και κάποια διαμερίσματα έως δύο δωματίων, που θα προορίζονται για παντρεμένους φοιτητές ή επισκέπτες, καθώς και γραφεία διοίκησης, ιατρείο, μίνι μάρκετ, χώρο υποδοχής, χώρο συγκέντρωσης και χώρο πολλαπλών χρήσεων για διαλέξεις, εκθέσεις, πάρτυ φοιτητών κ.λπ..

Ο περιβάλλων χώρος θα περιλαμβάνει έναν εσωτερικό δρόμο μονής κυκλοφορίας, για να κινούνται τα μέχρι 10 Ι.Χ. που θα επιτρέπεται να σταθμεύουν στο χώρο, καθώς και πάρκινγκ, φυτεύσεις, παγκάκια κ.ά..

Όλα τα κτήρια θα είναι ενεργειακά αυτόνομα και απολύτως εξοπλισμένα, ενώ θα διαθέτουν όλες τις απαραίτητες μονώσεις σε δάπεδα και τοίχους, ώστε οι συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών να είναι οι καλύτερες δυνατές, ενώ όλο το συγκρότημα θα είναι προσβάσιμο και σε ΑμεΑ.

Ήδη από την παρουσίαση που είχε γίνει για το έργο, είχε αναφερθεί από τον αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Νίκο Σουλακέλλη, ότι από την έκπτωση που θα υπήρχε στον αρχικό προϋπολογισμό, θα μπορούσε να κατασκευαστεί και ένα τέταρτο κτήριο, με στόχο η ανέγερσή του να γίνει ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα.



Σε αναμονή για τις ενστάσεις
Τελικά αυτό έγινε και ο προϋπολογισμός του έργου, από 10 εκατ. ευρώ που ήταν με την αρχική του ένταξη στο ΕΣΠΑ από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έφτασε τα 11 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη που μας πέρασε, έγινε και ο πολυπόθητος διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου από τεχνική εταιρεία. Συνολικά 15 μεγάλες εταιρείες απ’ όλη την Ελλάδα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και υπέβαλαν την προσφορά τους. Σύμφωνα με τον κ. Σουλακέλλη, αυτήν τη στιγμή αναμένεται το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής. Από κει και πέρα, θα δοθούν πέντε μέρες προθεσμία για τυχόν ενστάσεις (έχουν ήδη υποβληθεί τέσσερις) και αν όλα πάνε καλά, στις αρχές Νοεμβρίου η Σύγκλητος θα αποφασίσει για τον ανάδοχο.

«Είναι θετικό το ότι προχωράει η διαδικασία κι ελπίζουμε το Πανεπιστήμιο να μην εμπλακεί σε χρονοτριβή λόγω πιθανών ενστάσεων και να υπογράψουμε τη σύμβαση το συντομότερο δυνατόν», λέει ο κ. Σουλακέλλης. «Αν όλα πάνε καλά, στο τέλος Νοεμβρίου θα έχουμε τελειώσει και θα μπορούμε να ξεκινήσουμε το έργο μέχρι το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα, μέσα σε 18 μήνες θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Συγκεκριμένα, το έργο θα πρέπει να έχει αποπληρωθεί το 2015. Η σύμβαση που υπογράφουμε, μας αφήνει κι έξι μήνες περιθώριο καθυστέρησης.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.