Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Σημαντικές οι φυτικές ίνες στη διατροφή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μειωμένη πρόσληψη συνδέεται με αύξηση κινδύνων για την υγεία.

Οι φυτικές ίνες αποτελούν συστατικά των τροφίμων φυτικής προέλευσης, με σημαντικότατες θετικές επιδράσεις για την υγεία μας. Συμβάλλουν στην καλή υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος, ενώ ερευνητικά στοιχεία τις συνδέουν με μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και καλή υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι στους σύγχρονους πληθυσμούς η πρόσληψη φυτικών ινών μέσα από τη διατροφή δεν είναι επαρκής.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Medicine , η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται αύξηση του καρδιομεταβολικού κινδύνου και αυξημένες πιθανότητες για διαβήτη, καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με βάση τους ειδικούς οι άνδρες ηλικίας 19-50 πρέπει να καταναλώνουν 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και οι γυναίκες αυτής της ηλικίας θα πρέπει να καταναλώνουν 25 γραμμάρια. Ωστόσο τα άτομα της μελέτης δεν κατανάλωναν ημερησίως πάνω από 16,2 γραμμάρια.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών στη διατροφή σας συμπεριλάβετε ένα φρούτο ή λαχανικό (ή και τα 2) σε κάθε γεύμα και σνακ. Επιλέξτε αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί, δημητριακά, παξιμάδια και ζυμαρικά ολικής αλέσεως και καταναλώστε χυμούς φρούτων και λαχανικών όχι στυμμένα αλλά στο μπλέντερ.

Επίσης, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας όσπρια, όπως ρεβίθια, φακές, φασόλια, και λαδερά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.


Πηγή: http://www.neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.