Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

«Κόβουν» το επίδομα θέρμανσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορεί να μην έχει καθόλου εισόδημα. Δεν έχει κανένα ακίνητο στο όνομά του, ούτε οδηγεί αυτοκίνητο 3000 κυβικών εκατοστών. Το γεγονός ότι πληροί όλα τα κριτήρια, που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, δεν παίζει κανέναν ρόλο. Επίδομα θέρμανσης δεν πρόκειται να πάρει. Η εφορία αντιμετωπίζει τον φοιτητή (και κατά συνέπεια την οικογένειά του) ως παιδί κατώτερου θεού.

Η αιτία του κακού είναι η παράγραφος 3, στο άρθρο 1 της υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας χορηγείται το επίδομα θέρμανσης. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως προστατευόμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος».


Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι από το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος θέρμανσης εξαιρούνται:

1. Όλα τα άγαμα τέκνα εφόσον είναι ανήλικα και ηλικίας έως ετών

2. Όλα τα ενήλικα τέκνα ηλικίας έως 25 ετών τα οποία φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής

3. Όλα τα ενήλικα τέκνα ηλικίας έως 25 ετών και εφόσον είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν της στρατιωτική τους θητεία.

Προς τι η εξαίρεση; Ουδείς γνωρίζει. Το πρόβλημα μεταφέρθηκε δια της γνωστής οδού του Twitterστον γενικό γραμματέα φορολογικών εσόδων ο οποίος περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι θα μεταφέρει το πρόβλημα. Μέχρι τότε, θα συμβαίνει το εξής παράλογο. Ο γονιός θα πρέπει να πληρώνει προς 1,3 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης για το σπίτι που σπουδάζει το παιδί του παρά το γεγονός ότι πληροί όλα τα κριτήρια (περιουσιακά και εισοδηματικά) για να εισπράξει το επίδομα. Μοναδική αιτία, αποτελεί το γεγονός ότι το διαμέρισμα δηλώθηκε στο όνομα του παιδιού που σπουδάζει.

Αν το παιδί έκανε δική του χωριστή δήλωση (πχ γιατί θα εισέπραττε ένα ενοίκιο) και δήλωνε ως κύρια κατοικία το σπίτι που νοικιάζει στη φοιτητούπολη, τότε θα μπορούσε να εισπράξει και το επίδομα θέρμανσης. Φανταστείτε ότι σε πόλεις όπως η Πάτρα, εναλλακτική λύση από το πετρέλαιο για τη θέρμανση του σπιτιού δεν υπάρχει. Τι ακριβώς πρέπει να κάνει ο γονιός; Ή να πληρώσει το πανάκριβο πετρέλαιο ή να στραφεί στο ρεύμα το οποίο μπορεί να αποδειχτεί ακόμη πιο ακριβή λύση.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.