Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ευρεία σύσκεψη με τις διοικήσεις των ασφαλιστικών Ταμείων είχαν σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ενόψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου με το οποίο ολοκληρώνεται ένας κύκλος «νοικοκυρέματος» στην οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος, με σκοπό τη δραστική βελτίωση της εισπρακτικής ικανότη­τας του συστήματος, αλλά και την προστασία των εργαζομένων από περιπτώσεις εργοδοτικής αυθαιρεσίας ως προς την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός Εργασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, είμαστε αποφασισμένοι να θωρακίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από παραβατικές συμπεριφορές.

Επειδή δεν μπορεί ένα ολόκληρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να μένει αιχμάλωτο όσων επιχειρήσεων και εργοδοτών με το πρόσχημα της κρίσης δεν αποδίδουν τις εισφορές των εργαζομένων.

Επειδή δεν νοείται τα ασφαλιστικά ταμεία να δίνουν συντάξεις με «το ζύγι και το μάτι», να μην ελέγχουν τις εισφορές που έχουν καταβληθεί ή να μην αναζητούν τα «χαμένα» τους έσοδα.

Και επειδή, σήμερα πλέον όλοι κατανοούμε ότι η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής –με όποια μορφή έχει, αδήλωτη εργασία, ανασφάλιστη εργασία, μη υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), υποβολή ΑΠΔ χωρίς καταβολή εισφορών, διασταύρωση προνοιακών επιδομάτων - αποτελεί μια μάχη εθνικής σημασίας.

Φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που ολοκληρώνει έναν κύκλο «νοικοκυρέματος» στην οργάνωση του ασφαλιστικού, εξοπλίζει τα ταμεία με θεσμικά εργαλεία που βελτιώνουν δραστικά την εισπρακτική ικανότη­τα του συστήματος και διασφαλίζει ότι, εάν τηρηθούν αυτά, δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη.

Καλούμε σήμερα όλους, τις διοικήσεις και τα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, τους εργαζόμενους και, κυρίως, τους ίδιους τους εργοδότες, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που τους αναλογεί.

Γιατί μόνο η τήρηση της νομιμότητας και η μηδενική ανοχή στις εστίες ανομίας, εξασφαλίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε στο μέλλον καμία επώδυνη απόφαση για τις συντάξεις.

Και να είστε σίγουροι ότι με τις πρωτοποριακές διαρθρωτικές αλλαγές που πραγματοποιούμε – τον «Ήλιο», την «Εργάνη» και τον «Άτλαντα» - αλλά, κυρίως, με τη συμμόρφωση όλων στη νομιμότητα, μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή, εξευρίσκει πόρους 500 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014 και περιέχει μια σειρά συνεκτικών διατάξεων που αποσκοπούν πρωτίστως στην άμβλυνση ανισοτήτων και αδικιών του ασφαλιστικού συστήματος, στην ουσιαστική ενδυνάμωση της εισπρακτι­κής ικανότητας των Ταμείων , αλλά και στη δυνατότητα ρύθμι­σης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, προχωρεί το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Αναλυτικά στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:

  • Η ίση μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τους ασφαλισμέ­νους των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών, μέσω της δυ­νατότητας συνταξιοδότησης αυτών με 40 χρόνια ασφάλισης και σε ηλικία 62 ετών. 
  • Η επιπλέον αύξηση του ποσού της προσωρινής σύνταξης στο 95% του ποσού της σύνταξης, που προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδο­μένα του ασφαλισμένου. Πρόκειται για ένα μέτρο που αμβλύ­νει την ταλαιπωρία αναμονής των συνταξιούχων, μέχρι να επιλυ­θεί οριστικά το ζήτημα της άμεσης απονομής συντάξεων μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ».
  • Η από την 1η Δεκεμβρίου 2013 ενιαία δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας μέσω των Αναλυτι­κών Περιοδικών Δηλώσεων.
  • Η επέκταση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μη­νιαίως υποβαλλόμενη Α.Π.Δ., ακόμη και εάν έχει δηλώσει αυτόν τον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύσ­τημα «Εργάνη». 
  • Η ενίσχυση του ελέγχου και των διασταυρώσεων μεταξύ δηλωθει­σών - μέσω της Α.Π.Δ. - και πραγ­ματικά καταβληθεισών εισφορών, καθώς και η άμεση επί­δοση βεβαίωσης οφειλής όταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλί­σεις.
  • Η επέκταση της εφαρμογής του εργοσήμου και σε άλλες κατηγο­ρίες περιστασιακά εργαζομένων.
  • Η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, χωρίς να χάνουν την επιδό­τηση επιτοκίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.