Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013

ΑμεΑ: Η αγάπη δεν είναι πάντοτε ωφέλιμη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αγάπη είναι μια αφηρημένη έννοια, γεμάτη με θετικά συναισθήματα. Όταν αυτή εκφράζεται στην πράξη, αποκτά συγκεκριμένο περιεχόμενο και δεν είναι πάντοτε ωφέλιμη. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αγάπης μέσα από τον Ραδιομαραθώνιο κατακλύζεται από αίσθημα φιλανθρωπίας και λύπης προς τους κακόμοιρους συνανθρώπους μας.

Οι κουμπαράδες στα σχολεία, οι συγκεντρώσεις στις αυλές των σχολείων, τα ποιήματα για την αγάπη μας στα παιδάκια με ειδικές ανάγκες, οι κάμερες που αποθανατίζουν τις «όμορφες» αυτές στιγμές κ.λπ., όλα αυτά δημιουργούν στα σημερινά παιδιά κι αυριανούς ενήλικες πολίτες αρνητική εικόνα για τα άτομα με αναπηρία.

Όση αγάπη και να προστεθεί σε αυτήν, η εικόνα θα μένει πάντα η ίδια: τα άτομα με αναπηρία μειονεκτούν, είναι υποδεέστερα των υπολοίπων, χρειάζονται την αγάπη μας. Διαιωνίζονται έτσι οι διαχωριστικές γραμμές, διαιωνίζεται ο κοινωνικός παραγκωνισμός προς τους ανθρώπους που, υποτίθεται, αγαπάμε και θέλουμε να βοηθήσουμε.

Όταν διεξαγόταν ο Ραδιομαραθώνιος το 2011, ένα κοριτσάκι τεσσεράμισι περίπου χρονών, του οποίου η οικογένεια διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ποσειδώνα (ψευδώνυμο) ο οποίος διακινείται με τροχοκάθισμα, ρώτησε τη μαμά του αν θα του δώσει λεφτά να πάρει στο σχολείο. Η μαμά απάντησε: ό,τι θέλεις εσύ. Η επόμενη απορία εκφράστηκε με το ερώτημα: Μαμά πρέπει να μαζέψουμε λεφτά να δώσουμε και στον Ποσειδώνα; Η εικόνα που στη σκέψη του κοριτσιού σχηματίστηκε, από αυτά που άκουσε στο σχολείο, συνδέθηκε αμέσως και με τον Ποσειδώνα, που σημαίνει πως η εικόνα που είχε για τον Ποσειδώνα τέθηκε σε αμφισβήτηση.

Φέτος, μια μάνα λέει: Χτες βρήκα στην τσάντα του γιου μου (πάει στο νηπιαγωγείο), μιαν ανακοίνωση που γράφει ότι την Τρίτη θα περάσει ο κουμπαράς από το σχολείο και ότι όλα τα παιδιά πρέπει να είναι έγκαιρα εκεί για να δώσουν την εισφορά τους.

Στην πόρτα του νηπιαγωγείου τοποθετήθηκε μια μεγάλη αφίσα για τον Ραδιομαραθώνιο και ο γιος μου με ρωτά (για άλλη μια χρονιά) να εξηγήσω τι είναι αυτό το πράγμα. Ένας συμμαθητής του έχει εμφανή κινητική αναπηρία. Μέχρι σήμερα, είναι απλά ο φίλος του ο Ποσειδώνας. Από την ερχόμενη βδομάδα θα είναι το παιδάκι με τις ειδικές ανάγκες που χρειάζεται τα χρήματα και την αγάπη μας.


Πηγή: http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.