Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Εγκληματούν σε βάρος των ατόμων με αναπηρίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Την έντονη αντίδραση εκατοντάδων συμπατριωτών μας, ατόμων με ειδικές ανάγκες, έχει προκαλέσει η απίστευτη καθυστέρηση – εμπαιγμός σε βάρος τους, αναφορικά με την επιτροπή η οποία αναμένεται να έρθει στη Ρόδο για να πιστοποιήσει τις αναπηρίες τους.

Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του δ.σ. του συλλόγου ατόμων με ειδικές ανάγκες του νομού μας, κ. Μανώλης Ζηδιανάκης, απέστειλε εκ νέου επιστολή στον υπουργό Υγείας και σε κάθε αρμόδιο φορέα, ζητώντας έτσι να σταματήσει ο εμπαιγμός αυτός, σε βάρος 2.000 περίπου Δωδεκανησίων που είναι άτομα με ειδικές αναπηρίες.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου, «η κατάσταση είναι απαράδεκτη με τις επιτροπές του Κ.Ε.Π.Α στη Ρόδο όπου καλύπτουν όλη τη Δωδεκάνησο, αφού ξεπεράσει πλέον τον ένα χρόνο αναμονής και βαδίζουν στο δεύτερο χρόνο.

Υπάρχουν άτομα με αναπηρία τα οποία απεβίωσαν και δεν πρόλαβαν να περάσουν ποτέ τους από την επιτροπή.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου άτομα με αναπηρία κάτοικοι των νησιών ενώ κλήθηκαν να βρίσκονται στη Ρόδο προκειμένου να εξετασθούν από την επιτροπή του Κ.Ε.Π.Α δεν ήρθαν οι γιατροί οπότε πάλι νέα έξοδα μετακίνησης και παραμονής μέχρι νεότερης ειδοποίησης – καταλήγει ο κ. Μανώλης Ζηδιανάκης.
Από το μήνα Δεκέμβρη του 2011 (ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΝΤΕΚΑ) έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά και ακόμα περιμένουν Σας επισυνάπτουμε ένα μικρό δείγμα αιτήσεων αναμονής».

ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
Στις 22 Οκτωβρίου 2012, έξω από το ΙΚΑ της Ρόδου, τα άτομα με ειδικές ανάγκες είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, διαμαρτυρόμενα με τον τρόπο αυτό για τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στη λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, γεγονός που έχει αντίστοιχη καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος σημειώνονταν επίσης ότι χιλιάδες άτομα με αναπηρία βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των κυριολεκτικά “φυλακισμένων” ατόμων με αναπηρία και χρονίων πασχόντων στα ΚΕΠΑ έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας, έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση.

Για την τραγική όμως αυτή κατάσταση, η οποία αποτελεί κεντρική συνιστώσα που οδηγεί σε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση ευθύνεται αποκλειστικά η Πολιτεία, η οποία πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες που τις αναλογούν.

Η Συνομοσπονδία είχε ζητήσει την επαναχορήγηση της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος αναπηρίας αναδρομικά, από την ημερομηνία αίτησης για επανεξέταση. Για όσους καταθέτουν από εδώ και στο εξής αίτηση, να οριστεί η αυτόματη ανανέωση της γνωμάτευσης που έχει λήξει, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η νέα γνωμάτευση.

Ακόμα, ζητάει ανανέωση του βιβλιάριου υγείας των ασφαλισμένων για όσο χρόνο βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, ενώ επιπλέον αιτείται τη θεσμική εκπροσώπηση της στο διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ.

Είχε τονιστεί επίσης ότι «είναι απαράδεκτο λόγω των "αναπήρων μαϊμού" που δημιούργησε το πελατειακό κράτος να ενοχοποιούνται συλλήβδην οι ανάπηροι της χώρας» και ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί προς πάσα κατεύθυνση ότι τα άτομα με αναπηρία μάχονται για την αξιοπρέπεια τους και ότι «πρέπει άμεσα να μπει ένας φραγμός σε πολιτικές που έχουν μετατρέψει το νέο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας σε τόπο βασανιστηρίου και εργαλείο δημοσιονομικού ελέγχου και περικοπής δαπανών για την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.