Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Πως θα γίνεται η καταβολή των συντάξεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την προτελευταία εργάσιμη κάθε μήνα θα καταβάλλει τις συντάξεις το ΙΚΑ, την τελευταία εργάσιμη τα υπόλοιπα ταμεία, ενώ ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ μια μέρα μετά προκειμένου σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας να μην δημιουργηθεί πρόβλημα λόγω του μεγάλου αριθμού των συνταξιούχων που καλύπτει ειδικά το ΙΚΑ. Από αυτό το μήνα οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα είναι διπλά μειωμένες καθώς θα ισχύσει η εισφορά Φεβρουαρίου που προβλέπεται από το μνημόνιο και κυμαίνεται από 5 έως και 20%, θα παρακρατηθεί αναδρομικά μέρος της εισφοράς του Ιανουαρίου ενώ θα είναι αυξημένη η παρακράτηση φόρου .

Χωρίς σύνταξη θα μείνουν την Παρασκευή περισσότεροι από 26.000 δικαιούχοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, οι οποίοι δεν προσήλθαν να απογραφούν, ενώ ήδη έχουν διακοπεί 11.095 συντάξεις του ΙΚΑ .
ΟΑΕΕ

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών παρέτεινε την προθεσμία απογραφής έως τις 15 Φεβρουαρίου για ναυτικούς τουριστικούς πράκτορες, αρτοποιούς και πρατηριούχους υγρών καυσίμων. Η απογραφή είναι υποχρεωτική και απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του συνταξιούχου στο Πιστωτικό Ίδρυμα (Τράπεζα) ή ΕΛΤΑ, όπου τηρείται ο λογαριασμός του.

Ακόμη ο ΟΑΕΕ ενημερώνει τους ασφαλισμένους του ότι από 1 Φεβρουαρίου 2013 θα υποβάλλουν τα αιτήματά τους ως προς τις Παροχές σε είδος στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ του τόπου κατοικίας τους. Ως εκ τούτου ο ΟΑΕΕ θα εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους στα ΚΕΑΣ και στα κατά τόπους Περιφερειακά Τμήματα έως τις 28 Ιανουαρίου 2013.

ΟΓΑ

Σε ειδική απογραφή για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη επιζώντων προχώρησε χθες ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων. Συγκεκριμένα, η απογραφή θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου και αφορά όλους τους χήρους και τις χήρες και τα ορφανά παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω. Η απογραφή είναι υποχρεωτική και αυτοπρόσωπη και θα πραγματοποιηθεί στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ.

Ο Οργανισμός έχει αποστείλει σε όλους τους ανωτέρω συνταξιούχους ενημερωτική επιστολή, στην οποία περιγράφεται η διαδικασία της απογραφής.

Βασικά δικαιολογητικά

1. Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς) ή βιβλιάριο υγείας για τα ανήλικα τέκνα που δεν διαθέτουν ταυτότητα.


2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκδοθέν κατά τον ημερολογιακό μήνα της απογραφής.
Ειδικά για τους αλλοδαπούς συνταξιούχους λόγω θανάτου που κατοικούν μόνιμα εκτός Ελλάδας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή το ισοδύναμο αυτού, σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μόνιμης διαμονής τους, επισήμως μεταφρασμένο, από το οποίο να προκύπτει ότι μετά τη συνταξιοδότησή τους λόγω θανάτου από τον ΟΓΑ δεν έχουν τελέσει γάμο.

3. Υπεύθυνη δήλωση των συνταξιούχων χηρείας, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνουν ρητά ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και μέχρι σήμερα δεν έχουν τελέσει γάμο και εξακολουθούν να τελούν σε κατάσταση χηρείας.

4. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος του συνταξιούχου.

5. Αντίγραφο επίσημου εγγράφου από το οποίο προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Επιπλέον δικαιολογητικά για τα τέκνα

Ενήλικα τέκνα:

Πιστοποιητικό σπουδών, στην περίπτωση που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές. (Ανώτατο ή Ανώτερο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδος ή του Εξωτερικού - Δημόσιο ή αναγνωρισμένο από το Κράτος Ιδιωτικό Ι.Ε.Κ.).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ανωτέρω πιστοποιητικό σπουδών δεν είναι υποχρεωτικό, εάν έχει ήδη αποσταλεί πρόσφατα στον ΟΓΑ, στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου συνέχισης των ορφανικών συντάξεων.

Ανήλικα τέκνα (12 ετών και άνω):

Αστυνομική ταυτότητα του γονέα ή του κηδεμόνα ή του προσώπου που έχει τη γονική μέριμνα/επιτροπεία και συνοδεύει το ανήλικο τέκνο.

Με προκαταβολή το 50% του μισθού για την αναμονή της σύνταξης

Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι στρατιωτικοί που συνταξιοδοτούνται θα λαμβάνουν έως την έκδοση της κανονικής τους, το 50% του βασικού μισθού τους κατά τον χρόνο αποχώρησης, με προσαύξηση κατά 50% του τυχόν καταβαλλομένου επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Το ανώτατο χρονικό όριο για την απονομή της πλήρους σύνταξης δεν θα υπερβαίνει τους 8 μήνες. Για τους υπαλλήλους του δημοσίου που υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο και συνταξιοδοτούνται από το δημόσιο, το ποσό της προκαταβολής θα υπολογίζεται επί του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου στο οποίο υπάγονταν ο υπάλληλος κατά την 31-10-2011.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.