Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Νέες κινητοποιήσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο μετρό Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στις απολύσεις που έγιναν στον αρχαιολογικό τομέα του έργου.

Σήμερα, προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 07.30 ως τις 11.30 και αναμένεται να συγκεντρωθούν στο εργοτάξιο της Αγίας Σοφίας. Για αύριο, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία.

Την ίδια ώρα, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.), με απόφαση του ΔΣ του προκηρύσσει για την Παρασκευή 24ωρη τοπική απεργία στη Θεσσαλονίκη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Για άλλη μία φορά, το πολύπαθο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης και, συγκεκριμένα, το αρχαιολογικό μέρος του μπαίνει στο στόχαστρο των απολύσεων.

Μολονότι λίγους μήνες πριν η εξαγγελία ομαδικών απολύσεων του επιστημονικού προσωπικού αποφεύχθηκε δια υπουργικής απόφασης, βρέθηκε νέος τρόπος απομάκρυνσης των εργαζομένων με τη σταδιακή αποχώρηση τους, βάσει του 5% επί του συνόλου. Ήδη, την Παρασκευή 06/12/2013, εσπευσμένα επιδόθηκε η λύση σύμβασης σε έξι εργαζόμενους, οι οποίοι επελέγησαν από τον κύριο και ανάδοχο του έργου. Η ειλημμένη απόφαση απλώς κοινοποιήθηκε στις καθ΄ύλην αρμόδιες επί του συγκεκριμένου προσωπικού, εφορείες αρχαιοτήτων που επιβλέπουν το επιστημονικό έργο.

Ο σύλλογος εκτάκτων αρχαιολόγων καταγγέλλει τη μονομερή απόφαση για την απόλυση του επιστημονικού προσωπικού και την πρόθεση να συνεχιστεί αυτή η τακτική τους επόμενους μήνες με νέες απομακρύνσεις εργαζομένων από τα καθήκοντα τους. Οι απολύσεις είναι παράνομες για τρεις λόγους:

1. Βάσει του αρχαιολογικού νόμου, το επιστημονικό προσωπικό προσλαμβάνεται και απολύεται καθ΄υπόδειξιν της αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία μεριμνά, επιβλέπει και εκτιμά τις ανάγκες τόσο για τις εργασίες πεδίου όσο και για τις εργασίες συντήρησης, καταγραφής και μελέτης του αρχαιολογικού υλικού.

2. Το αρχαιολογικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και σε πολλούς σταθμούς παραμένουν αδιερεύνητες περιοχές όπου είναι απαραίτητο να προηγηθούν ανασκαφικές εργασίες, για να συνεχιστεί το κατασκευαστικό έργο. Το προσωπικό που εργάζεται αυτή τη στιγμή δεν επαρκεί και είναι απαραίτητο να προσληφθεί και νέο για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

3. Το μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας για τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα ορίζει τη διεξαγωγή της συντήρησης, μελέτης και καταγραφής του υλικού, παράλληλα, με τις ανασκαφικές εργασίες και το απαραίτητο χρονικό διάστημα πλέον αυτών. Στο συγκεκριμένο έργο οι εργασίες αφενός άρχισαν, μετά την έναρξη των εργασιών πεδίου και αφετέρου, όπως ήδη προαναφέρθηκε, οι ανασκαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί, οπότε προκύπτει συνεχώς και νέο υλικό.

Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε την άμεση ανάκληση των απολύσεων και τη λήξη της διαδικασίας αυτής. Απαιτούμε την παράδοση των αδιερεύνητων περιοχών του έργου προς αρχαιολογική έρευνα και την πρόσληψη νέου προσωπικού. Ζητούμε την εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου, τη μέριμνα για τη διαφύλαξη, συντήρηση και καταγραφή των ευρημάτων. Αιτούμαστε τη διαφύλαξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ομαλή και απρόσκοπτη εξέλιξη των αρχαιολογικών εργασιών και του έργου εν γένει».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.