Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

«Ποινικοποίηση της ακίνητης περιουσίας» οι φόροι ακινήτων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Άρνηση των πολιτών να πληρώσουν τα «χαράτσια».

Κύμα άρνησης πολιτών να πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές και τους φόρους στα ακίνητα εμφανίζει έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία. Οι κάτοχοι ακινήτων, ερωτώμενοι, διευκρινίζουν ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά, ή, όποτε, τέλος πάντων, τα καταφέρουν, θα προσπαθήσουν να πουλήσουν ακίνητα.

Σαν δεύτερη λύση, προκρίνουν τα... δανεικά σας μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγουν τις ποινικές ευθύνες που προβλέπονται για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Η Kapa Research διενήργησε έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτο στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα..

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ, φόρο εισοδήματος) φθάνει στο 54%, ενώ άλλο ένα 32% δηλώνουν ότι μάλλον θα ανταποκριθούν, χωρίς όμως να είναι σίγουροι.

Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων στο μέλλον, θα επιλέξουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική του αξία, ή να δανειστούν ή ακόμη και να αφήσουν τα ακίνητα να τα κατάσχει το Δημόσιο.

Οι δυσκολίες ήταν ήδη εμφανείς από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στην ερώτηση ποιους φόρους πλήρωσαν τα τελευταία τρία χρόνια, το 9,3% των ιδιοκτητών δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του τέλους ακινήτων (το λεγόμενο «χαράτσι»), το 8,1% απαντούν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ 2010 και το 5,1% το ΕΤΑΚ του 2009.

Το 5-7%, ανά κατηγορία, έχουν προχωρήσει εξάλλου σε ρυθμίσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά για το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το 65% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το πλήρωσαν, αλλά με δυσκολία.

Είναι ενδεικτικό ότι το 54% των ιδιοκτητών δεν έχουν εισοδήματα από τα ακίνητά τους και πληρώνουν μόνο φόρους. Επίσης, ένας στους τέσσερις διαθέτει πάνω από το 30% των εσόδων από ενοίκια για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου (έκτακτες εισφορές, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ) χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς τόνισε: «Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε πλήρη απαξίωση τα ακίνητα και σε εξαθλίωση τους ιδιοκτήτες τους, που σταδιακά χάνουν κάθε πρόσοδο από αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους συνεχώς αυξανόμενους φόρους. Αυτά σε συνδυασμό με τις ισχύουσες βαρύτατες ποινές για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές από ΦΑΠ και λοιπούς ετήσιους φόρους ακινήτων οδηγούν σε πλήρη "ποινικοποίηση" της κατοχής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας η οποία αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. Τέλος τα μέτρα αυτά «καταδικάζουν σε θάνατο» την οικοδομή και την κτηματαγορά, και όλους όσοι απασχολούνταν σ' αυτές».



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.