Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες και το «χαράτσι»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την πλήρη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς από το 2016, την επαναφορά του χαρατσιού της ΔΕΗ ή του ΦΑΠ εντός του 2014 σε περίπτωση που ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, αλλά και την υποχρέωση του δημοσίου να επιστρέφει στους δικαιούχους τον ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος εντός 90 ημερών. Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το σχέδιο του νέου Μνημονίου, στο όποιο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει πως η Κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει πλήρως σε βάθος χρόνου τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Για το σκοπό αυτό, θα αναπτύξει έως το τέλος Δεκεμβρίου 2013 μεσοπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης που θα περιγράφει τις ενέργειες που απαιτούνται.

Σχετικά με τον νέο ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2014 και θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, αναφέρεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να ψηφίσει τον φόρο έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2013. Ξεκαθαρίζεται δε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να μειώσει σημαντικά ή να καταργήσει τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων θα πρέπει να εισπράξει 2,9 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, δηλαδή 200 εκατ. ευρώ περισσότερα.

Έπειτα, τον Ιανουάριο του 2015 θα προσαρμόσει τις τιμές ζώνης ώστε να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων και θα αλλάξει το αντικείμενο του φόρου. Στο τελικό στάδιο τον Ιανουάριο του 2016 η Κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει πλήρως τις αντικειμενικές τιμές με τις εμπορικές αξίες.

Επιπλέον, στο νέο μνημόνιο αναφέρεται ότι εάν αποδειχθεί αδύνατον να εφαρμοστεί ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας το 2014 θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη των απωλειών, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των ήδη νομοθετημένων μέτρων, κάτι που σημαίνει το χαράτσι (ΕΕΤΑ0 ή ο ΦΑΠ μπορεί να εισέλθουν εντός του επομένου έτους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.