Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Αιματηρές ταραχές στο κρατίδιο Χαριάνα της Ινδίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι διαδηλωτές αποδέχθηκαν πρόταση της τοπικής κυβέρνησης.

Οι εκπρόσωποι μιας κάστας, τα μέλη της οποίας διαδήλωναν εδώ και μέρες στη βόρεια Ινδία με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους, ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποδέχθηκαν πρόταση της κυβέρνησης του κρατιδίου Χαριάνα για να επανέλθει η ηρεμία, μετά τις ταραχές που προκάλεσαν το θάνατο 19 ανθρώπων.

«Δεχθήκαμε την πρόταση της κυβέρνησης» του κρατιδίου Χαριάνα, στη βόρεια Ινδία, «και διαβουλευόμαστε με άλλους ηγέτες (της κάστας) των Τζατς για να καταλήξουμε σε συμφωνία κατόπιν αιτήματος να σταματήσουν σήμερα οι ταραχές», δήλωσε ο Γιάσπαλ Μάλικ, ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας της κάστας.

Ο απολογισμός των νεκρών από τις ταραχές που ξέσπασαν την Παρασκευή ανήλθε σε 19 και των τραυματιών σε 200, σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης του Χαριάνα Π.Κ. Ντας, ο οποίος πρόσθεσε ότι τώρα έχει επανέλθει η ηρεμία.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Παρασκευή στο κρατίδιο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων μελών των Τζατς ήρθη σε μερικές περιοχές, σύμφωνα με τις αρχές.

«Σημειώθηκαν κάποιες συγκρούσεις σε ορισμένα τμήματα της περιοχής Μπιουάνι κατά τη διάρκεια της νύχτας και εκεί εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία ωστόσο σε άλλες περιοχές έχει αρθεί», σημείωσε ο Ντας.

Οι Τζατς, μια παραδοσιακά αγροτική κάστα, διαδήλωναν επί μια εβδομάδα με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους. Συγκεκριμένα ζητούσαν την υιοθέτηση ποσοστώσεων για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα για τα μέλη της κάστας τους όπως και θέσεις στα πανεπιστήμια για τα παιδιά τους.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου Χαριάνα, όπου η κοινότητά τους αριθμεί περί τα 8 εκατομμύρια μέλη ή το 29% του πληθυσμού, δέχθηκε χθες να υιοθετήσει ποσοστώσεις στις προσλήψεις στο δημόσιο, όπως και θέσεις στα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί η ηρεμία στο μεγαλύτερο μέρος του κρατιδίου.

Η κρίση αυτή είχε αντίκτυπο και στο Νέο Δελχί, όπου είχε προκληθεί πρόβλημα στην υδροδότηση, καθώς κάποιοι διαδηλωτές είχαν κλείσει τις βαλβίδες ενός δικτύου αγωγών που τροφοδοτούν με νερό το κέντρο διαχείρισης υδάτων της ινδικής πρωτεύουσας.

Ο αγωγός ξανάνοιξε και η υδροδότηση της πρωτεύουσας δεν απειλείται πλέον, πρόσθεσε ο Ντας.

Χιλιάδες στρατιώτες αναπτύχθηκαν το Σάββατο στο κρατίδιο Χαριάνα, με εντολή να ανοίγουν πυρ αδιακρίτως, μετά το ξέσπασμα μεγάλων ταραχών την Παρασκευή κατά τη διάρκεια των οποίων πυρπολήθηκαν σπίτια και σιδηροδρομικοί σταθμοί, ενώ αποκλείστηκαν αυτοκινητόδρομοι.

Οι ινδικές αρχές είχαν δώσει εξάλλου εντολή να παραμείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία στο Νέο Δελχί για την εξοικονόμηση νερού, προτού ο στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του το δίκτυο αγωγών που είχαν κλείσει οι διαδηλωτές και που τροφοδοτεί την ινδική πρωτεύουσα με το 60% του πόσιμου νερού που καταναλώνει, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.