Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Άνοδος στη φορολογική συμμόρφωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρόοδο στους δείκτες φορολογικής συμμόρφωσης σημειώνει σταδιακά και σταθερά η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια διεθνή μελέτη Paying Taxes 2014, η οποία εκπονήθηκε από τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας σε συνεργασία με την PricewaterhouseCoopers (PwC).

Ειδικότερα, εφέτος (2013-2014) η Ελλάδα βρίσκεται 53η στην παγκόσμια κατάταξη, από 56η πέρυσι (2012-2013).

Η μελέτη Paying Taxes εξετάζει όλους τους υποχρεωτικούς φόρους και εισφορές που καταβάλλει μία μεσαία επιχείρηση μέσα σ' έναν χρόνο. Όσον αφορά στην Ελλάδα, η συνολική φορολογική επιβάρυνση ανέρχεται σε 44% (από 44,6% πέρυσι), ο απαιτούμενος χρόνος για φορολογική συμμόρφωση ανέρχεται στις 193 ώρες το χρόνο (έναντι των 202 πέρυσι) και ο χρόνος συμμόρφωσηε στους φόρους κατανάλωσης σε 69 ώρες (από 78 ώρες πέρυσι).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Paying Taxes, σε ότι αφορά στη συνολική φορολογική επιβάρυνση για τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΖ το ποσοστό διαμορφώθηκε εφέτος σε 41,4% και διεθνώς σε 43,1%. Επίσης, ο απαιτούμενος χρόνος για φορολογική συμμόρφωση για τις χώρες τις ΕΕ/ΕΟΖ είναι 184 ώρες και διεθνώς 267 ώρες ενώ ο χρόνος συμμόρφωσης στους φόρους κατανάλωσης είναι 55 ώρες και διεθνώς 101 ώρες.

Σύμφωνα με την PwC, η Ελλάδα βελτίωσε τη συνολική επίδοσή της, έχοντας δώσει έμφαση στις πολιτικές που συντείνουν στην εφαρμογή ενός αποτελεσματικού και λιγότερο χρονοβόρου συστήματος φορολογικής συμμόρφωσης. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληρωμής και υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών έγινε υποχρεωτική (πχ ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων), ενώ δημιουργήθηκαν τα κατάλληλα ηλεκτρονικά εργαλεία. Για παράδειγμα μέσω της εφαρμογής e-παράβολο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν σε οποιαδήποτε τράπεζα (είτε στα υποκαταστήματα είτε μέσω web banking, phone banking και ΑΤΜ) ή στα διασυνδεδεμένα με την εφαρμογή ΕΛΤΑ.

Με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ο οποίος τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2014, ενοποιούνται οι κανόνες για όλες τις φορολογίες ως προς την υποβολή δηλώσεων, την πληρωμή, τον συμψηφισμό και την επιστροφή φόρων. Επιπλέον εισάγονται νέες διατάξεις που μαζί με τη δευτερογενή νομοθεσία που αναμένεται να εκδοθεί, διασφαλίζουν ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο καθεστώς φορολογικής συμμόρφωσης, βάση για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Η χρήση των τελευταίων τεχνολογιών, σύμφωνα με την PwC, με στόχο την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών ενισχύει τη διαφάνεια και επιτρέπει στις αρχές να εμπεδώσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τον φορολογούμενο απαραίτητο συστατικό της εύρυθμης λειτουργίας της φορολογικής διοίκησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.