Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Ελπιδοφόρα χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων σε ανθρώπους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι γιατροί χρησιμοποίησαν «μίνι» κύτταρα από βακτήρια.
Μια τελείως νέα τεχνική χορήγησης αντικαρκινικών φαρμάκων δοκιμάστηκε επιτυχώς σε ανθρώπους από αυστραλούς ερευνητές, η οποία στόχευε με μεγαλύτερη ακρίβεια στους όγκους, μειώνοντας τις τοξικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας.

Οι ερευνητές έφτιαξαν «μίνι» κύτταρα από βακτήρια και η μέθοδος κρίθηκε ασφαλής, καλά ανεκτή από τον οργανισμό και σταθεροποίησε την κατάσταση ασθενών με εξελιγμένες μορφές καρκίνου για τις οποίες δεν υπάρχει άλλη θεραπεία.

Οι ιδρυτές της εταιρείας βιοτεχνολογίας EnGeneIC δρ Χιμάνσου Μπράμπχατ και δρ Τζένιφερ ΜακΝτάϊαρμιντ παρουσίασαν την έρευνά τους σε διεθνές συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καρκίνου (ECCO) στο Δουβλίνο, το οποίο ασχολήθηκε με νέες μοριακές τεχνικές θεραπείας του καρκίνου.

Η νέα μέθοδος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη χορήγηση διαφόρων φαρμάκων σε ποικίλες μορφές καρκίνου, καθώς επίσης να βοηθήσει στην εξατομικευμένη θεραπεία, προσαρμόζοντας τα φάρμακα στο γενετικό υπόβαθρο κάθε όγκου του ασθενούς.

Τα μινι-κύτταρα δημιουργούνται από μικροσκοπικές φυσαλίδες κυτταρικής μεμβράνης, οι οποίες λαμβάνονται από την επιφάνεια μεταλλαγμένων βακτηρίων. Στη συνέχεια, γεμίζονται με χημικές ουσίες όπως τα αντικαρκινικά φάρμακα και, τέλος, επικαλύπτονται με αντισώματα, ώστε, όταν μπουν στο σώμα, να προσδεθούν στην επιφάνεια των συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων και όχι των υγιών.

Το καρκινικό κύτταρο αναγνωρίζει τα βακτήρια από όπου προέρχεται το μινι-κύτταρο και ενεργοποιεί την τυπική άμυνά του, «καταπίνοντας» το μινι-κύτταρο, πράγμα όμως που εκθέτει τον πυρήνα του καρκινικού κυττάρου στο φάρμακο που περιέχεται στο μινι-κύτταρο, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Κάθε μινι-κύτταρο είναι περίπου 200 φορές μικρότερο σε διάμετρο από μια ανθρώπινη τρίχα (με πλάτος 400 νανομέτρων ή 400 δισεκατομμυριοστών του μέτρου). Αυτά τα μινι-κύτταρα είναι πολύ μεγαλύτερα από άλλα συνθετικά σωματίδια που χρησιμοποιούνται επίσης για τη στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων στο σώμα. Αυτό, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή ογκολόγο Μπένζαμιν Σόλομον, σημαίνει πως τα μινι-κύτταρα δεν καταλήγουν στο ήπαρ, το έντερο και το δέρμα και έτσι δεν προκαλούν παρενέργειες, όπως θα μπορούσε να συμβεί με τα μικρότερα συνθετικά νανοσωματίδια-φορείς των φαρμάκων.

Είχαν προηγηθεί πειράματα με κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριο και με πειραματόζωα, αλλά τώρα για πρώτη φορά ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές σε καρκινοπαθείς ανθρώπους, στους οποίους χορηγήθηκε με τη νέα μέθοδο ένα κοινό φάρμακο χημειοθεραπείας (paclitaxel). Συνολικά 28 ασθενείς με προχωρημένες ανίατες μορφές καρκίνου έκαναν τη νέου τύπου θεραπεία με τα μινι-κύτταρα σε τέσσερα ιατρικά κέντρα της Αυστραλίας. Δέκα ασθενείς εμφάνισαν σταθεροποίηση της κατάστασής τους σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Σε πρώτη φάση, το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι τα μινι-κύτταρα μπορούν να δοθούν με ασφάλεια σε καρκινοπαθείς και μάλιστα σε πολλαπλές δόσεις (ένας ασθενής έλαβε 45 δόσεις σε διάστημα 15 μηνών). Η σημαντικότερη τοξική παρενέργεια ήταν ένας μέτριος πυρετός κατά την ημέρα χορήγησης των μινι-κυττάρων. Σε μεγάλες δόσεις παρατηρήθηκαν μερικές άλλες παρενέργειες, όπως αλλαγές στη λειτουργία του ήπατος χωρίς ορατά συμπτώματα.

Μετά από αυτήν την πρώτη κλινική δοκιμή, θα ακολουθήσουν και άλλες (Φάση 2), μεταξύ των οποίων χορήγηση μινι-κυττάρων σε ασθενείς με γλοιοβλάστωμα (επιθετικός καρκίνος του εγκέφαλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.