Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

"Αμαρτίες διοικούντων παιδεύουσι τέκνα"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Καθώς μπήκαμε στον Αύγουστο τελευταίος μηνάς διακοπών των παιδιών έχοντας αρκετό χρόνο για παιχνίδι και άθληση . Αφορμή μου δίνεται , μια χαλασμένη και εγκαταλειμμένη τραμπάλα στα Ψηλά Αλώνια εδώ και μια εβδομάδα καθώς και μια ευχάριστη ανακοίνωση δημιουργίας πλατειάς και παιδικής χαράς στον Άγιο Αλέξη μετά από απαίτηση κάτοικων της περιοχής.

Αυτό που με θλίβει είναι η πλήρης εγκατάλειψη των παιδικών χαρών και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ξεκινώντας από τα Ψηλά Αλώνια βλέποντας μη αντικατάσταση χαλασμένων παιχνιδιών , βρόμικη από κατασκηνωτές πάνω στο χορτάρι με κουβέρτες και χαρτόνια , σπασμένα φωτιστικά , αφρόλουτρα στο σιντριβάνι καθώς κλοπές στην ημερήσια διάταξη καθημερινά Οι κίονες και τα μάρμαρα ποιος ξέρει εάν έχουν συντηρηθεί ποτέ.

Ανηφορίζοντας στην παιδική χαρά του Φρουρίου είδα μια σανίδα σερφ, μήπως έχει ιδρυθεί Ορεινός Όμιλος Φίλων του Σερφ.

Πηγαίνοντας προς την παιδική χαρά της Αγ. Σοφίας, διαπιστώνω βίδες να λείπουν από την ολοκαίνουργια τραμπάλα.

Μετά στην παιδική χαρά μπροστά από το γήπεδο της Παναχαϊκής το ξύλινο μονόζυγο κυρτό έτοιμο να διαλυθεί.

Φθάνοντας στο κολυμβητήριο της Αγυιάς σκουριασμένοι και ξεχασμένοι παιδική χαρά, εγκαταλειμμένες μπασκετες και γήπεδα βόλεϊ. Για την βαλτωμένη πισινά ένα θα σας πω μετά των βατήρα Νο 8 έχει ξεμείνει καροτσάκι από σουπερμαρκετ, καθώς υπάρχουν μεγάλα ανοιχτά φρεάτια κίνδυνος – θάνατος. Το μόνο καλό που πραγματικά ανακάλυψα είναι εξωτερικά όργανα γυμναστικής σε άριστη κατάσταση, καλά να είναι γείτονας που μένει διπλά και τα επιβλέπει.

Στην Ηρώων Πολυτεχνείου για ένα ματς τένις ευτυχώς που ξεχάσαμε τα μπαλάκια διότι έλειπε το φιλέ και δεν είχαμε που να καθίσουμε.

Στο Φάρο σύμβολο έμβλημα αυτής της πόλης μια διαλυμένη και εγκαταλειμμένη παιδική χαρά, ο Ο.Λ.ΠΑ δηλώνοντας ότι είναι χώρος εργοταξίου απαγορεύοντας από 21-04-2010 με εντολή στα σχολεία να μην πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές και περίπατοι, νομικά προβλέπεται φράξιμο αλλά και εργάτες μήνες να πατήσουν αλλά ούτε καν γνωρίζουμε ποτέ θα ολοκληρωθούν.

Ανηφορίζοντας την Ελευθέριου Βενιζέλου σκεφτήκαμε να ρίξουμε καμιά βολή στο γήπεδο μπάσκετ, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσαμε και τα δυο ταμπλό σπασμένα.

Στο Σκαγιοπουλειο ξεχασμένο κρύβοντας πολλές παγίδες τραυματισμού.

Στην πλατεία Ελευθερίας εγκαταλειμμένο και σπασμένο αλογάκι εδώ και δυο μήνες.

Πλατεία Αντώνη Τριτση ( Ζαρουχλεικα ) μύλος γύρο – γύρο όλοι δεν γυρίζει πια, καθώς επικίνδυνα αιχμηρά σιδηρά από σπασμένα παιχνίδια.

Στο γήπεδο μπάσκετ στην Άνθειας φοβερή επιγραφή ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΑΤΡΕΩΝ άλλο ένα δείγμα αδιαφορίας. Άλλες προειδοποιητικές πινακίδες αναφέρουν απαγορεύεται η μπάλα, τα ποδήλατα δεν μας ενημερώνουν που μπορούν.

Στο γήπεδο μπάσκετ της Λεύκας το τερέν επικίνδυνο, θα τρέχουμε σε ορθοπεδικούς και φυσιοθεραπευτές .

Διασχίζοντας πάνω στην ετοιμόρροπη ξύλινη πεζό γέφυρα στης Ιτιές τι να πω το Θεατράκι σαν της Επιδαύρου σε φάση ανασκαφών εγκατεστημένο με άλλη μια σκουριασμένη παιδική χαρά. Πιο κάτω ένα αθλητικό κέντρο εγκαταλειμμένο με χορτάρια και σκουπίδια, μάλλον για να κρατάμε μια ισορροπία στο βόριο και νότιο ιστό της πόλης, θα μπορούσε να ανακαινιστή όπως ακριβώς υπήρχε το Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Πατρεων κάποτε απέναντι από την Πειραϊκή – Πατραϊκή εκεί που βρίσκεται το νέο λιμάνι θα θυμούνται οι παλαιότεροι.

Καταγράφοντας σε μερικές πλατειές σπασμένα παγκάκια, χαμηλό φωτισμό, χαμηλής ποιότητας παιχνίδια, ξυλoμένα πλέγματα, έλλειψη πράσινου, επικίνδυνα λάστιχα ποτίσματος κ.α. Καλό είναι όλοι να γνωρίζουμε τι ισχύει στο προεδρικό διάταγμα για παιδικές χάρες .

Ορισμένες από της παραπάνω εγκαταστάσεις δεν αναφέρονται στο site του Δήμου Πατρεων καθώς και του Οργανισμού Νεολαίας & Άθλησης Δήμου Πατρεων (ΟΝΑΠ).

Μόνιμη πιστά για skateboard, πιστά για ΒΜΧ, βράχο αναρρίχησης, βάσεις ποδηλάτων, ποδηλατοδρόμοι, ράμπες για ΑΜΕΑ και παιδικά καροτσάκια είναι μερικά από τα λίγα που μπορούν να δημιουργηθούν.

Κάποτε γυμναζόμαστε γύρο από το Παμπελονησιακο στάδιο και παίζαμε στα γύρο γήπεδα σήμερα κλειστό και σκουριάζει και το κλειστό στάδιο διπλά ημιτελές.

Φίλοι τετράποδων παράκληση να μην αφοδεύουν στης πλατειές η πιστοί φίλοι τους.

Για όλα τα παραπάνω δεν σημάνει ότι φταίνε μόνο οι σημερινή διοικούντες αλλά και οι προηγούμενοι κ.ο.κ., δεν πρέπει να σοκαριζόμαστε βλέποντας αυτές της εικόνες όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης.

Κλείνοντας με την δημιουργία της παιδικής χαράς στο Άγιο Αλέξη (πρώην λούνα Παρκ), ο Δήμος δεν θέλει να φτιάξει το γήπεδο που δεσμευτικέ στις αρχές του 2010 η προηγούμενη Δημοτική αρχή, ώστε η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την WIND και το Σωματείο <<Καλλιπάτειρα>>, να υλοποιήσουν τη δημιουργία , όπου θα αθλούνται τα παιδιά της Πάτρας.

Υπάρχουν πλατειές με χορηγούς π.χ. πλατεία Δουρου και πλατεία Κλειτοριας.

Με χορηγούς μπορούμε να εξοικονομηθούν αρκετά χρήματα για τους δημότες αυτής της πόλης σε περίοδο κρίσης, ακόμα και για την συντήρηση τους.

Ας μη στερήσουμε το δικαίωμα των παιδιών στο παιχνίδι, ειδάλλως τα ρίχνουμε στον καναπέ και μπροστά σε μια οθόνη κάνοντας τα παχύσαρκα από την αδράνεια.

Και κάτι τελευταίο ας πέραση κάποιος να μαζέψει εγκαταλειμμένα : 4 στρώματα, 3 καναπέδες και δυο καρέκλες στην μελλοντική πλατεία του Άγιου Αλέξιου.

Μην ξεχνάμε κάποιοι πληρώνονται για να συντηρούν τους κοινοχρήστους χώρους και εγκαταστάσεις της πόλης άρα έχουν της ανάλογες ευθύνες.

Οδυσσέας Ξεριζωτής

Ενεργός – Άνεργος








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.