Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Δωρεάν εξετάσεις σε πιάτσες τοξικομανών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ενημέρωση και δράση στη Θεσσαλονίκη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση «Praksis» και το ειδικό όχημά της θα βρίσκεται σήμερα από τις 12-3 στο πάρκο «Ξαρχάκου», δίπλα στην πλατεία της ΧΑΝΘ, εκεί όπου συχνά βρίσκουν «καταφύγιο» τοξικομανείς.

Οι γιατροί θα ενημερώσουν αρχικά τους ενδιαφερόμενους για τις μολυσματικές ασθένειες και τους τρόπους πρόληψης. Στη συνέχεια, όσοι χρήστες ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβληθούν δωρεάν σε εξετάσεις - εξπρές για ηπατίτιδα και Aids, δωρεάν.

Η δράσεις ενημέρωσης των εξαρτημένων ατόμων υλοποιείται από το Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης και το Συμβουλευτικό Κέντρο της Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη», σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Praksis» και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το ειδικό όχημα θα βρίσκεται στο συγκεκριμένο χώρο, μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, δύο φορές τη βδομάδα -κάθε Τρίτη και Τετάρτη- από τις 12 μέχρι τις 3 μαζί με τους γιατρούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους θεραπευτές.

Εκτός από την ιατρική φροντίδα η ομάδα θα φροντίζει να εξασφαλίζει συσσίτιο, ένδυση, ακόμα και κάποιες νομικές συμβουλές στα εξαρτώμενα άτομα, με δεδομένο ότι πολλοί αντιμετωπίζουν εκκρεμείς ποινικές διώξεις. Ακόμα, θα τους παροτρύνουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα αποθεραπείας και να επικοινωνούν τηλεφωνικά, με τον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό, 1145, της θεραπευτικής κοινότητας, για να ενημερώνονται και να ζητούν βοήθεια.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης HIV στην Ελλάδα, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τους τελευταίους μήνες, σημειώνεται δραματική αύξηση των δηλωθέντων περιστατικών σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2011 δηλώθηκαν 190 περιστατικά HIV λοίμωξης σε χρήστες, ενώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010 ο αριθμός των νέων περιστατικών μολυσμένων χρηστών ήταν μόλις 14. Συγκριτικά με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010, όπου ο αριθμός HIV λοιμώξεων στους τοξικομανείς ήταν μικρός ( 2,66%), η αύξηση το 2011 είναι περίπου 1.200%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.