Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Ι. Βαρδακαστάνης: Έναρξη του Civil Society CRPD Forum και ομιλία στη UNICEF στη Ν. Υόρκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 10.06.2014


Αρ. Πρωτ.: 2376

Επίσκεψη στη Νέα Υόρκη πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα, 8-13 Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της IDA (International Disability Alliance, Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία), για την 7η Σύνοδο των Κρατών που έχουν κυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD), μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα.
Στις 8 Ιουνίου ο κ. Βαρδακαστάνης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Rehabilitation International Jan Monsbakken.

Το πρωί της Δευτέρας 9 Ιουνίου κήρυξε την έναρξη του Civil Society CRPD Forum, του Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Σύμβαση, από κοινού με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας της Κορέας και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για θέματα Αναπηρίας και πρώην πρόεδρο του Εκουαδόρ Lenin Moreno. Ο κ. Βαρδακαστάνης σημείωσε : «Από την έναρξη της ισχύς της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία το 2007, η αναπηρική κοινότητα έχει εργαστεί ακούραστα για να διασφαλιστεί ότι η αρχή της "τίποτα για μας, χωρίς εμάς» είναι δεκτή. Με της συλλογική φωνή μας, έχουμε επιτύχει ένα μοναδικό επίπεδο της εκπροσώπησης στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Διεκδικούμε τα άτομα με αναπηρία να σταματήσουν να είναι δέκτες των χαμηλότερων επιπέδων της εκπαίδευσης, των υψηλότερων επιπέδων ανεργίας. Να σταματήσουν να είναι θύματα σε ένα σύστημα που στερείται προσβάσιμες υπηρεσίες μεταφοράς, υγειονομική περίθαλψη και ενημέρωση. Η ατζέντα για την Ανάπτυξη μετά το 2015 πρέπει να στοχεύει να βγάλει τα άτομα με αναπηρία από τις κατώτερες κλίμακες φτώχειας - πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εξάλειψη της φτώχειας για τα άτομα με αναπηρία».

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας μίλησε σε εκδήλωση στη UNICEF «Το σημείο τομής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης στο πλαίσιο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία». Ο κύριος σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί ότι τα άτομα με αναπηρία χρειάζεται να συμπεριληφθούν στην επόμενη ατζέντα για την ανάπτυξη και ότι η Σύμβαση είναι ένα όργανο τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και για την Ανάπτυξη. Πραγματοποιήθηκε απολογισμός της διαδικασίας που οδηγεί στο πλαίσιο Ανάπτυξης για μετά το 2015 και το κατά πόσο έχει μέχρι στιγμής συμπεριλάβει τα άτομα με αναπηρία, καθώς και κωδικοποίησε τα βασικά αιτήματα των ατόμων με αναπηρία. Ο κ. Βαρδακαστάνης στην ομιλία του τόνισε ότι το υπάρχον πλαίσιο των Αναπτυξιακών Στόχων απέτυχε να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ατόμων με αναπηρία και να εξερευνήσεις τις προκλήσεις που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία. «Κρίνεται αναγκαίο οι Αναπτυξιακοί Στόχοι μετά το 2015 να είναι έντονα βασισμένοι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όλοι πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με το πόσο επιτυχημένη είναι η ένταξη των ατόμων με αναπηρία μέχρι στιγμής και πώς θα γίνουν περισσότερα ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία στα επόμενα κρίσιμα στάδια της διαδικασίας».

Αργότερα την ίδια ημέρα ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ προσήλθε σε συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της ΕΕ στον ΟΗΕ. Στις 18:30 η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας και η IDA οργάνωσαν στο κέντρο Τύπου της Ελληνικής Αντιπροσωπείας την ετήσια δεξίωση της IDA, η οποία φέτος ήταν αφιερωμένη στην ολοκλήρωση της θητείας του κ. Βαρδακαστάνη ως πρόεδρος της IDA.

Σήμερα Τρίτη 10 Ιουνίου, ο κ. Βαρδακαστάνης θα παρακαθίσει σε δείπνο παρουσία του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon στη Μόνιμη αντιπροσωπεία της Κορέας, ενώ νωρίτερα θα έχει συναντήσεις με τον Πρέσβη της Σουηδίας στον ΟΗΕ Marten Grunditz, με την Πρέσβειρα του Παναμά Mary Morgan Moss και τον κ. Ramón Alemán, διευθυντή του National Secretariat of Disability of Panama, με τον Πρέσβη του Λίχτενστάιν Stephan Barriga, με τον Πρέσβη της Φιλανδίας Janne Taalas, με τον Πρέσβη της Κολομβίας Miguel Camilo Ruiz, με την διευθύντρια της Μόνιμας Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ Aynur Çiftçi κλπ.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 97-2003 (104.5 KB)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.