Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Άφησαν κρατούμενο με AIDS χωρίς θεραπεία για πέντε μήνες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Μετά τον ξυλοδαρμό του μεταφέρθηκε στις φυλακές Κέρκυρας όπου δεν υπάρχει αναρρωτήριο.

Την «επιστήμη» του σωφρονισμού κρατουμένων με την παλαιά και δοκιμασμένη μέθοδο του... άγριου ξυλοδαρμού φαίνεται ότι εξακολουθούν και σήμερα, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις περί νέου «ανθρώπινου προσώπου», να ασκούν ορισμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 37χρονου Μπ. Α., αλλοδαπού οροθετικού κρατούμενου, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες «έπεσε θύμα ξυλοδαρμού» ύστερα από φραστικό επεισόδιο με νοσηλευτή, στο νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.

Η αναλγησία, απέναντι στον ανυπεράσπιστο κρατούμενο, είχε και συνέχεια, ακόμα πιο σοβαρή, καθώς διατάχθηκε -άγνωστο μέχρι στιγμής από ποιον- η μετακίνησή του στην Κέρκυρα, όπου δεν υπάρχει αναρρωτήριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, αφού για 5 μήνες διέκοψε και αδυνατεί να πάρει την αντιρετροϊκή θεραπεία του!

Ο ιατροδικαστής στα Ιωάννινα Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, που εξέτασε τον κρατούμενο κατά τη μεταγωγή του, επιβεβαιώνει ότι έχει κακοποιηθεί, μάλιστα, ξεφεύγοντας από το ιατροδικαστικό λεξιλόγιο, επισημαίνει ότι η όλη εικόνα του έδειχνε ότι «γρονθοκοπήθηκε άγρια».

«Εξέτασα τον αλλοδαπό κρατούμενο, που πέρασε από τα Ιωάννινα για να πάει στο Κατάστημα Κρατουμένων της Κέρκυρας. Εφερε στο σώμα του έντονα σημάδια κακοποίησης. Μάλιστα, επειδή ένα από τα τραύματα ήταν στο μάτι, συνέστησα να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Βουγιουκλάκης.

«Στο Κατάστημα Κρατουμένων Κέρκυρας δεν έχουμε ούτε ειδικούς γιατρούς ούτε τμήμα που μπορεί να παρακολουθεί οροθετικούς, έχω μόνον έναν αγροτικό γιατρό και έναν επισκέπτη γιατρό, που καλύπτουν βασικές ιατρικές ανάγκες των κρατουμένων», εξηγεί ο διευθυντής του Καταστήματος, κ. Βασίλης Θώμος.

«Πράγματι, τους τελευταίους 5 μήνες ο συγκεκριμένος οροθετικός κρατούμενος δεν παίρνει τα φάρμακά του, επειδή δεν ήρθαν συγχρόνως με τη μεταγωγή του. Μια παρτίδα σκευασμάτων έφθασε με καθυστέρηση ενάμιση μήνα. Ο ίδιος αρνήθηκε να τα πάρει, επειδή, όπως υποστηρίζει, η καθυστέρηση λήψης της αγωγής "καίει" την αποτελεσματικότητά της καθώς ο οργανισμός αναπτύσσει ανθεκτικότητα και δεν τον πιάνουν τα φάρμακα. Έχω επικοινωνήσει τόσο με το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και με το υπ. Δικαιοσύνης, να βρεθεί μια λύση», λέει ο κ. Θώμος.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί στο νοσοκομείο Κρατουμένων του Κορυδαλλού, που φροντίζουν τους οροθετικούς, επιβεβαιώνουν ότι αν μια θεραπεία δεν λαμβάνεται με ακρίβεια στη συγκεκριμένη συνιστώμενη... ώρα, τότε δημιουργείται πρόβλημα.

Με την καθυστέρηση λήψης ακυρώνεται, «καίγεται» η θεραπεία, πόσω μάλλον αν περάσουν ημέρες ή μήνες, οπότε ο οργανισμός έχει αποκτήσει ανθεκτικότητα και δεν τον πιάνουν τα φάρμακα. Πλέον, οι γιατροί συστήνουν την επανεκκίνηση της θεραπείας, αφού γίνει στον ασθενή ένας νέος «έλεγχος γονοτύπου» βάσει των αποτελεσμάτων του οποίου θα πρέπει να χορηγηθεί το ενδεδειγμένο σχήμα φαρμάκων.

Το «ταξίδι»
Μετά το επεισόδιο με την κακοποίηση του, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε αρχικά στο ψυχιατρείο των Φυλακών και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Νίκαιας και από εκεί στα Ιωάννινα και στην Κέρκυρα. Ομως, τα φάρμακα που έπρεπε να τον ακολουθούν αυθημερόν όπου πήγαινε, μολονότι από τον Κορυδαλλό στάλθηκαν αρχικά στο ψυχιατρείο, στη συνέχεια «ταξίδευαν» με άλλους ρυθμούς...

Ήδη, ύστερα και από επείγον αίτημα του Συνηγόρου του Πολίτη κ. Βασίλη Καρύδη, με την υπόθεση ασχολούνται οι επιθεωρητές του υπ. Δικαιοσύνης, που κλήθηκαν να διερευνήσουν την καταγγελία για βίαιη συμπεριφορά σε βάρος του κρατούμενου, αλλά και να εντοπίσουν τους υπεύθυνους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.