Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Η προσεδάφιση της "Rosetta"

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε διαδικασία προσεδάφισης στον κομήτη 67 P Τσουριούμοφ/ Γερασιμένκο βρίσκεται το διαστημικό όχημα διερεύνησης Philae της Rosetta.

Το ιστορικό αυτό εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος – ΕSA υπολογίζεται να έρθει εις πέρας στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Η απελευθέρωση του οχήματος Philae από την Rosetta έγινε στις 11:00 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί πρωτόγνωρο γεγονός για την επιστημονική κοινότητα, καθώς είναι η πρώτη φόρα όπου κομήτης θα μελετηθεί από τόσο κοντινή απόσταση.

Στόχος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία, είναι να ξεκλειδώσει τον θησαυρό του κομήτη που κρύβεται εδώ και 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο Stephan Ulamec, διευθυντής στο Γερμανικό κέντρο Αεροδιαστημικής δήλωσε πως «θα χρειαστεί κάποια τύχη για να μην προσγειωθεί σε ένα τεράστιο βράχο ή κάποια απότομη πλαγιά», θέλοντας να τονίσει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει αυτή η προσπάθεια.

Κατά τον διαχωρισμό της Rosetta από την Philae χρειάστηκε περίπου 28 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να εκπέμψει ραδιοφωνικά σήματα από τον πομπό της μέχρι να φτάσουν στη Γη.

Την αποστολή παρακολούθησε ζωντανά από το Κέντρο Ελέγχου Διαστημικών Επιχειρήσεων ο Δημήτρης Γρύλης, ένας Έλληνας μαθητής, μαζί με τον καθηγητή Φυσικής Σπυρίδων Κόσκο.

Την ζωντανή σύνδεση της αποστολής μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανάεδώ από το κέντρο ελέγχου.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.