Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Πέντε ιοί πιο τρομακτικοί από τον Έμπολα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Είναι πιο διαδεδομένοι στις ανεπτυγμένες χώρες.
Τα θύματα του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική είναι πάνω από 1.200 και παρά το γεγονός ότι το ποσοστό θνησιμότητας της πρόσφατης επιδημίας δεν είναι τόσο υψηλό, σε σχέση με προηγούμενες εξάρσεις, οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με το συγκεκριμένο ιό δεν έχουν πολλές πιθανότητες επιβίωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του LiveScience το ποσοστό θνησιμότητα της πρόσφατης επιδημίας ανέρχεται στο 60%, ενώ κατά το παρελθόν είχαν σημειωθεί περιστατικά με ποσοστό θνησιμότητας έως και 90%.

«Ο ιός Έμπολα αποτελεί σημαντική απειλή για τις περιοχές που έχει εντοπιστεί, και ιδιαίτερα για τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Αφρικής, όχι όμως και για όσους ζουν στις ΗΠΑ» ανέφερε η ειδικός στα θέματα δημόσιας υγείας, Cecilia Rokusek, από το Ινστιτούτο για την Αντιμετώπιση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών του πανεπιστημίου Nova Southeastern της Φλόριντα.

Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια, άλλοι ιοί συνιστούν μεγαλύτερη απειλή για τους κατοίκους ανεπτυγμένων χωρών, όπως αυτούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς τους ιούς έχουν πολύ χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από ό,τι ο Έμπολα, είναι πιο διαδεδομένοι στις ανεπτυγμένες χώρες και σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο από ό,τι ο ιός Έμπολα.

Λύσσα

Τα τελευταία 100 χρόνια, η λύσσα δεν αποτελεί τόσο σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν δύο άνθρωποι από το συγκεκριμένο ιό, ο οποίος μεταδίδεται στον άνθρωπο από το σάλιο, όταν δαγκωθεί από μολυσμένο ζώο (π.χ. σκύλος, νυχτερίδα).

Όσοι δέχονται δάγκωμα ζώου πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της λύσσας. Η λύσσα έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητα από οποιοδήποτε άλλο ιό. Μόλις τρεις άνθρωποι στις ΗΠΑ είναι γνωστό ότι έχουν επιζήσει από την ασθένεια, χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο, μετά την έκθεσή τους στον ιό, αναφέρει το δημοσίευμα του LiveScience.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σχεδόν 55.000 άνθρωποι πεθαίνουν από λύσσα κάθε χρόνο στην Αφρική και την Ασία.

HIV

Παρότι ο αριθμός των ετήσιων θανάτων που σχετίζονται με τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, υπολογίζεται ότι 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους από τον ιό HIV και άλλες αιτίες που σχετίζονται με το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS) το 2012, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο ιός προσβάλλει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου και με την πάροδο του χρόνου το αποδυναμώνει, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μη μπορεί να «πολεμήσει» άλλες ασθένειες.

Το 2010 στις ΗΠΑ πέθαναν περίπου 15.500 άνθρωποι που είχαν διαγνωστεί με AIDS. Συνολικά, από το 1981 που ανακαλύφθηκε ο ιός, έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα 650.000 άνθρωποι, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των θυμάτων αγγίζει τα 36 εκατομμύρια.

Γρίπη

Η γρίπη μπορεί να μην ακούγεται το ίδιο «απειλητική», όμως εξαιτίας της πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι κάθε χρόνο απ’ ό,τι από τον Έμπολα.

Ο ακριβήςαριθμός των θυμάτων, που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από εποχιακή γρίπη στις ΗΠΑ, αποτελεί αντικείμενο αντικρουόμενων συζητήσεων, ωστόσο εκτιμάται ότι κυμαίνεται κάπου ανάμεσα σε 3.000-49.000. Η μεγάλη διακύμανση των ετήσιων θανάτων οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί θάνατοι από την εποχιακή γρίπη δεν αναφέρονται ως τέτοιοι, και οι ειδικοί βασίζονται σε στατιστικές μεθόδους για να εκτιμήσουν τον αριθμό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι θάνατοι από τη γρίπη σε ετήσια βάση υπολογίζονται στις 250.000-500.000, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Ιοί που μεταδίδονται από τσιμπήματα κουνουπιών

Ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου και ο κίτρινος πυρετός -ιογενείς νόσοι που προκαλούνται από τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών- σκοτώνουν κάθε χρόνο πάνω από 50.000 ανθρώπους στον κόσμο.

Ακόμη, η ελονοσία, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, επιφέρει το θάνατο σε πάνω από 600.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

Ροταϊός

Ο ροταïός είναι η πιο συχνή αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας σε παιδιά μικρότερα των 5 ετών, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει τα περίπου 111 εκατομμύρια περιστατικά. Το 82% των θανάτων που σχετίζονται με το συγκεκριμένο ιό αφορά παιδιά που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι πεθαίνουν 440.000 παιδιά εξαιτίας επιπλοκών, που συνδέονται με τη νόσο, όπως για παράδειγμα από αφυδάτωση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.