Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Λιγότερες οι πυρκαγιές φέτος το καλοκαίρι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η εξέλιξη αποδίδεται στα «ηπιότερα» καιρικά φαινόμενα.

Λιγότερες κατά 25% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι φέτος το καλοκαίρι οι δασικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, όπως προκύπτει από επίσημα στατιστικά στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος που δημοσιεύει η «Καθημερινή». Έμπειροι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος αποδίδουν την εξέλιξη στα «ηπιότερα» καιρικά φαινόμενα.

Το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως και την 31η Ιουλίου 2014 καταγράφηκαν συνολικά 3.846 ενάρξεις δασικών και αγροτοδασικών πυρκαγιών σε ολόκληρη τη χώρα. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν εκδηλωθεί 5.066 δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές. Παρατηρείται, δηλαδή, μείωση 25% του αριθμού των «συμβάντων» σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Μιλώντας στην εφημερίδα, έμπειρος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, απέδωσε την εξέλιξη στα χαρακτηριστικά του καιρού την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο. «Το φετινό καλοκαίρι είναι ηπιότερο σε σχέση με τα προηγούμενα. Τα επίπεδα της υγρασίας είναι υψηλότερα, η ένταση των ανέμων χαμηλότερη, ενώ δεν είχαμε συχνούς και παρατεταμένους καύσωνες», δήλωσε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας (επίπεδο επικινδυνότητας 4) μόλις την περασμένη Κυριακή 17 Αυγούστου εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν σε πολλές περιοχές της χώρας. Σημειώθηκε ρεκόρ ενάρξεων πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού με συνολικά 79 περιστατικά, ενώ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο συνολικός αριθμός πυρκαγιών ανήλθε στις 130. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού ο μέσος όρος συμβάντων ανά ημέρα κυμαίνεται μεταξύ 40 - 45. «Δεν υπήρξε αλλαγή στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ή βελτίωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που να δικαιολογεί τις βελτιωμένες, φέτος, επιδόσεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Πάντως, όσες φορές χρειάστηκε, ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε θετικά» σχολίασε αξιωματικός της Πυροσβεστικής.

Η μεγαλύτερη, έως σήμερα, πυρκαγιά της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου στην Αττική ήταν αυτή που εκδηλώθηκε την 12η Ιουλίου στην Κερατέα. Σύμφωνα με επίσημη αναφορά του Δασαρχείου, κατέκαψε 6.000 στρέμματα δάσους. Στην περιφέρεια αντίστοιχα, επί τρεις ημέρες έκαιγε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 26η Ιουνίου στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας. Χθες πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Μπλεφούτι στη Λέρο. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν εκτός από δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη 10 εθελοντές πυροσβέστες με 5 δημοτικά ή ιδιωτικά βυτιοφόρα. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική ότι συνελήφθησαν ως υπεύθυνοι για τη φωτιά που εκδηλώθηκε τη 18η Αυγούστου στην περιοχή Αμάρι Ρεθύμνου ένας 65χρονος κτηνοτρόφος και οι τρεις γιοι του. Όλοι οι συλληφθέντες (πληροφορίες για τη δράση τους κατά πληροφορίες έδωσαν συγχωριανοί τους) επρόκειτο να οδηγηθούν σήμερα με τη διαδικασία του αυτόφωρου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρεθύμνου. Κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση κατ’ εξακολούθηση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.