Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Αγωνία παγκόσμιων διαστάσεων για τον Έμπολα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ενίσχυση των προληπτικών μέτρων σε Ευρώπη-ΗΠΑ.

Μεταξύ τρόμου και ψύχωσης, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τα προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή εξάπλωση του ιού Έμπολα.

Η περίπτωσης της ισπανίδας νοσοκόμας που προσεβλήθη από τον ιό, ο πρώτος άνθρωπος που μολύνεται εκτός Αφρικής, αλλά και η ραγδαία εξάπλωση της ασθένειας στη δυτική Αφρική, δίνει μια παγκόσμια διάσταση στην αγωνία: οι λάθος συναγερμοί, οι φήμες, οι προληπτικές νοσηλείες έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ άνθρωποι νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους, ενώ στη δυτική Αφρική ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία. Η επιδημία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο σχεδόν 3.900 ανθρώπων από την αρχή του έτους, κυρίως στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Στη Νέα Υόρκη περίπου 200 εργαζόμενοι που καθαρίζουν τις καμπίνες των αεροπλάνων πραγματοποίησαν στάση εργασίας στο αεροδρόμιο Λα Γκουάρντια την Τετάρτη το βράδυ εξαιτίας των κινδύνων που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν. Αφού έλαβαν την κατάλληλη εκπαίδευση επέστρεψαν στις εργασίες του.

Εξάλλου οι αμερικανικές αρχές έχουν εντείνει την εκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού, έπειτα από το λάθος που διαπράχθηκε στην περίπτωση του ασθενούς στο Ντάλας, ο οποίος πέθανε την Τετάρτη.

Οι τηλεφωνητές του κέντρου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν ενημερωθεί και κάνουν τις κατάλληλες ερωτήσεις προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν κρούσματα.

Ήδη από αύριο Σάββατο το αεροδρόμιο Τζ. Φ. Κένεντι, το κυριότερο διεθνές αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, θα ενισχύσει τους ελέγχους των ταξιδιωτών που προέρχονται από τις τρεις αφρικανικές χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία.

Και το Λονδίνο αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους στα αεροδρόμια Χίθροου και Γκάτγουικ, καθώς και στους τερματικούς σταθμούς του Eurostar ρωτώντας τους ταξιδιώτες για τα πρόσφατα ταξίδια τους.

Στη Γαλλία αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα νέα μέτρα. Έπειτα από τον πανικό που προκλήθηκε σε ένα δημοτικό σχολείο όπου φοιτούν παιδιά από τη Γουινέα, ένα δημόσιο κτίριο σε προάστιο του Παρισιού αποκλείστηκε επί μιάμιση ώρα αφού ένας νεαρός άνδρας, που επίσης καταγόταν από τη Γουινέα, αισθάνθηκε αδιαθεσία

Στην Ισπανία οι συνάδελφοί της νοσοκόμας που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα φοβούνται ότι ενδέχεται να έχουν μολυνθεί και εκείνοι. Ένας φόβος που οδήγησε στην απολύμανση του προσωπικού που εθελοντικά προσφέρθηκε να περιθάλψει την νοσοκόμα.

Σύμφωνα με την Ελβίρα Γκονζάλες, του συνδικάτων των τεχνικών του νοσοκομείου, άλλοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου προτίμησαν να παραιτηθούν, μια πληροφορία την οποία το νοσοκομείο έχει αρνηθεί να επιβεβαιώσει.

Μέχρι στιγμής πάντως έχουν ανακοινωθεί λίγα συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας. Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Άνα Μάτο έχει επισημάνει προς το παρόν ότι θα αναθεωρηθούν τα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τους υπεύθυνους για τις υγειονομικές αρχές των 17 επαρχιών της χώρας.

Παράλληλα η ισπανική αστυνομία έχει αυξήσει τις προειδοποιήσεις της κατά των φημών που διασπείρονται μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την ύπαρξη νέων κρουσμάτων του ιού.

«Ενημερώσου από έγκυρα μέσα και μην σπείρεις τον πανικό», αναφέρει στον λογαριασμό της στο Twitter η ισπανική αστυνομία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.