Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Οι προτάσεις του αναπηρικού κινήματος στη νέα Κυβέρνηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 03.02.2015


Αρ. Πρωτ.: 181

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη νέα Κυβέρνηση απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), για την εκπόνηση και εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη, την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, την άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων τους και την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος τους. Πρόκειται για ένα 8σελιδο υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος της χώρας, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Αδιαμφισβήτητα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές. Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν αφενός αύξησαν δραματικά την διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία αφετέρου υπονόμευσαν την πρόοδο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας επικύρωσε μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο (ν. 4074/2012) αποδεχόμενη την υποχρέωση εφαρμογής της.

Στη βάση λοιπόν της δικαιωματικής προσέγγισης, η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει το διαχρονικό αίτημά της για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικύρωση της προαναφερθείσας Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του προαιρετικού πρωτοκόλλου της ενισχύει τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι σε αυτή την κοινωνική ομάδα, που δυστυχώς μέχρι σήμερα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λιγότερο ή περισσότερο, αντιμετώπιζαν με βάση ξεπερασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα.

Αυτό το σημαντικό εγχείρημα αποτελεί αποκλειστικό εγγυητή για την προώθηση της εξίσωσης των ευκαιριών των ατόμων με αναπηρία και της ισότιμης συμμετοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η επιστολή επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (135.97 KB)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.