Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Αρχίζουν από Δευτέρα οι ψεκασμοί στο Ρέθυμνο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στόχος η καταπολέμηση των κουνουπιών.

Έντονα θερμό αναμένεται το φετινό καλοκαίρι και για το λόγο αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου ξεκινά, προληπτικά, τη Δευτέρα 18 Μαΐου, την εκτέλεση του πρώτου κύκλου προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλους τους δήμους του Ρέθυμνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΕ Ρεθύμνου, τα ειδικά συνεργεία πραγματοποιούν ψεκασμούς, με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα, για την αποτελεσματική εξόντωση των κουνουπιών σε μεγάλες εστίες στάσιμων νερών γύρω από τους οικισμούς. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια μέχρι και το Νοέμβριο με στόχο την καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών αφενός στο υδρόβιο στάδιο (αυγό - προνύμφη -νύμφη) και αφετέρου στο τέλειο έντομο.

Παράλληλα, όμως, οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα αποφυγής ανάπτυξης των κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο προκειμένου να προστατεύονται άμεσα με μείωση της έκθεσης σε τσιμπήματα, τα οποία είναι γνωστό ότι αποτελούν πιθανούς φορείς μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως είναι η νόσος από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Οι υπεύθυνοι προτρέπουν τους πολίτες στα ακόλουθα: «Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες), χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ), χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα), πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Επίσης αντικουνουπικά πλέγματα-σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτια, χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών, απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών. Προτείνεται επίσης η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών μιας και ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει αλλά και δεδομένου ότι η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων. Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια και τέλος τη χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.