Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Μια... Ελλάδα παραπεμπτικά κάθε μήνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όσοι οι κάτοικοι της χώρας, αντίστοιχος και ο αριθμός των παραπεμπτικών που γράφονται για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείας κάθε μήνα! Ακούγεται παράδοξο; Σίγουρα ναι, ωστόσο είναι αληθινό και ... άκρως ελληνικό. Αυτή είναι η εικόνα που εξακολουθεί να υφίσταται στην Ελλάδα σήμερα καταδεικνύοντας ότι παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για συγκράτηση των δαπανών στο χώρο της Υγείας, το σκέλος που αφορά στον όγκο της συνταγογράφησης παραμένει «ανέγγιχτο» με τους γιατρούς να συνεχίζουν να γράφουν σωρεία εξετάσεων χρεώνοντας με τεράστια ποσά τον ΕΟΠΥΥ.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο του 2014 ο αριθμός των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσικοθεραπείες έφτασε στα 10.450.700, - που σχεδόν ισοδυναμεί με τον πληθυσμό της χώρας - συνολικής δαπάνης 77.355.022 ευρώ. Ανάλογος ήταν και ο αριθμός των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων και φυσικοθεραπειών που συνταγογραφήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο: 10.682.892 συνολικής δαπάνης 77.247.260 ευρώ. Η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για επιβολή ποινών σε όσους γιατρούς έγραφαν αδικαιολόγητα υψηλό αριθμό παραπεμπτικών -μάλιστα αρχικά επιβλήθηκαν ποινές σε 57 συμβεβλημένους γιατρούς- «έκοψε» μόνο για δύο μήνες τον όγκο συνταγογράφησης, αφού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, τα παραπεμπτικά μειώθηκαν κατά 20%, δηλαδή 12% τον Νοέμβριο ήτοι 9.335.388 παραπεμπτικά, και επιπλέον 8% τον Δεκέμβριο, για να παρουσιάσουν όμως ξανά έξαρση τον Ιανουάριο.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιεί ο ΕΟΠΥΥ όχι μόνο στους συμβεβλημένους αλλά και στους πιστοποιημένους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γιατρούς συνεχίζουν να καταδεικνύουν «υπερβολές», αλλά και σημάδια «υπόγειων σχέσεων και διαδρομών» γιατρών με διαγνωστικά κέντρα και με θύμα τα οικονομικά των ταμείων.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.