Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Συμψηφίζονται οι επιστροφές ΦΠΑ με τις ασφαλιστικές οφειλές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κοινή απόφαση από Βρούτση και Μαυραγάνη.
Τη διαδικασία που θα ακολουθείται από την 1η Ιουλίου για το συμψηφισμό επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος με οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία περιγράφει κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με την απόφαση κατά την εξόφληση εκκαθαρισμένων επιστροφών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ή φόρου εισοδήματος θα διενεργείται υποχρεωτικά ο συμψηφισμός τους με οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, εφόσον τα ποσά προς επιστροφή δεν έχουν συμψηφιστεί και δεν έχουν παρακρατηθεί κατά την έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής.

Για το συμψηφισμό θα ακολουθείται η ακόλουθη διαδικασία:

Η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα αποστέλλει ανά 15 ημέρες στο κέντρο είσπραξης , το ηλεκτρονικό αρχείο επιστροφών ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, το οποίο περιλαμβάνει τους αριθμούς φορολογικού μητρώου φυσικών/μη φυσικών προσώπων και το ονοματεπώνυμο/επωνυμία, αντιστοίχως, για τα οποία έχει εκδοθεί εκκαθαρισμένο ατομικό φύλλο έκπτωσης και επίκειται επιστροφή ποσού.

Το κέντρο είσπραξης σε συνεργασία με τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα διενεργεί τις απαραίτητες διασταυρώσεις και θα αποστέλλει στο υπουργείο Οικονομικών αποκλειστικά σε προθεσμία 15 ημερών από την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου της προηγούμενης παραγράφου, συγκεντρωτικό ηλεκτρονικό αρχείο με τα χρεωστικά υπόλοιπα για κάθε αριθμό φορολογικού μητρώου ασφαλισμένου ανά Οργανισμό Κοινωνικής Ασφάλισης ανεξαρτήτως υπαγωγής σε καθεστώς τμηματικής καταβολής οφειλών ή εναλλακτικά βεβαίωση ενημερότητας για τους μη έχοντες οφειλή στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Μετά την πάροδο της προθεσμίας τεκμαίρεται η μη ύπαρξη οφειλών για το σκοπό της παρούσας απόφασης.

Για τις περιπτώσεις χρεωστικού υπόλοιπου, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενημερώνει τις εφορίες μέσω του πληροφοριακού συστήματος TAXIS, εντός 5 ημερών από την παραλαβή του ηλεκτρονικού αρχείου από το κέντρο είσπραξης οι οποίες προβαίνουν άμεσα σε παρακράτηση προς συμψηφισμό του συνόλου της επιστροφής και μέχρι του ύψους των οφειλών με την επιφύλαξη των αναφερομένων στο πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου.

Στην περίπτωση ύπαρξης οφειλών σε περισσότερους του ενός Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, το προς απόδοση ποσό της επιστροφής διαμοιράζεται σε αυτούς, αναλόγως του ποσοστού συμμετοχής τους στο συνολικό ποσό των οφειλών αυτών.

Σύμφωνα με την απόφαση το υπουργείο Οικονομικών θα αποδίδει «αμελλητί» τα παρακρατηθέντα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οικείων Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και αποστέλλει στις κεντρικές Διευθύνσεις Οικονομικού αυτών, ηλεκτρονικό αρχείο με τα αποδιδόμενα ποσά ανά μητρώο.

Εν συνεχεία οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης θα προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης των μητρώων των οφειλετών, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους τελευταίους και αποστέλλονται ηλεκτρονικά τα αποδεικτικά πίστωσης της μερίδας τους στο υπουργείο Οικονομικών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.