Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Summer school του CERN από το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το διεκδικούσαν περισσότερα από 20 ευρωπαϊκά τριτοβάθμια ιδρύματα.

Summer school του CERN θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 1-15 Σεπτεμβρίου του 2015 από το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στην πόλη της Καβάλας. Στο Summerschool αυτό πρόκειται να συμμετάσχουν 60 συνολικά παιδιά και 10 ξένοι καθηγητές από όλο τον κόσμο.

Το ΤΕΙ ΑΜΘ προτίθεται να προσφέρει στους συμμετέχοντες δωρεάν μεσημεριανό και βραδινό φαγητό, διευκολύνοντας, έτσι, την απόφασή τους να δηλώσουν συμμετοχή, βάζοντας με τον τρόπο αυτό το δικό του λιθαράκι σε ένα πολύ ειδικευμένο είδος εκπαιδευτικής κινητικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η φιλοξενία του συγκεκριμένου Summerschool στην Ελλάδα και μάλιστα στην Καβάλα, θεωρείται επιτυχία του ΤΕΙ ΑΜΘ, μια και το διεκδικούσαν πάνω από 20 Τριτοβάθμια Ιδρύματα στην Ευρώπη.

Η στενή συνεργασία του ΤΕΙ ΑΜΘ με το CERN δε σταματά στο Summerschool αφού τον Σεπτέμβριο του 2014 το ΤΕΙ ΑΜΘ γίνεται μέλος της νέας υπερταχείας μεταφοράς δεδομένων, εγκαινιάζοντας από κοινού με το διεθνές ερευνητικό κέντρο CERN της Ελβετίας τον κόμβο GRID στην Καβάλα.

Πρόκειται για έναν υπερυπολογιστή σε απευθείας σύνδεση με το CERN που θα επεξεργάζεται πληροφορίες του επιταχυντή στον οποίο επιβεβαιώθηκε πρόσφατα η ύπαρξη του «Σωματιδίου του Θεού» ή αλλιώς «Σωματιδίου Higgs.

Οι επιστήμονες Peter Higgs και Francois Englert που εργάστηκαν ανεξάρτητα για την απόδειξη της ύπαρξής του (η οποία, όμως, έγινε δυνατή μόνο μετά την λειτουργία του μεγαλύτερου επιταχυντή του κόσμου στο CERN), είναι οι φετινοί αποδέκτες του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής!

Τα εγκαίνια του κόμβου GRID στο ΤΕΙ ΑΜΘ θα πραγματοποιηθούν παρουσία του γενικού διευθυντή του CERN, Rolf Dieter Heuer, όπως και κλιμακίου επιστημόνων από την Ελλάδα και την Ελβετία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.