Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

«Κοινωνική» επιχειρηματικότητα: και όμως, υπάρχει

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Tο Business Planet επισκέφτηκε τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, για να γνωρίσει την «κοινωνική» επιχειρηματικότητα, όπου ανήκει πλέον μία στις τέσσερις νέες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας δίνουν ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης στους πιο ευάλωτους. Παράλληλα, όμως, επιδιώκουν να είναι ανταγωνιστικές.

Η επιχείρηση Dobrovita Plus ιδρύθηκε από τη CHENT, μία από τις πιο σημαντικές ΜΚΟ της Σλοβενίας. Η Dobrovita Plus προσφέρει ευρεία γκάμα υπηρεσιών: από συντήρηση κήπων μέχρι κατασκευή δεκάδων εργαλείων για το σπίτι.

Αυτή η επιχείρηση κοινωνικής οικονομίας απασχολεί 42 εργαζομένους: οι μισοί είναι άτομα με αναπηρία. Αποτελεί πλεονέκτημα για την επιχείρηση, αφού οι εργαζόμενοι έχουν διπλάσια διάθεση για εργασία.

Ο Κεμάλ Ποσεντί, που εργάζεται στη Dobrovita Plus, μας είπε: «Μέσα στη δουλειά βλέπω τα όρια των δυνατοτήτων μου. Αν τα καταφέρνω εγώ, μπορεί να τα καταφέρει ο καθένας.»

Ένα από τα πλεονεκτήματα της επιχείρησης είναι ότι διαφοροποιήθηκε εγκαίρως για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Εδώ και μερικές εβδομάδες προσφέρει και υπηρεσίες τοπογράφων.

Ο Γενικός Διευθυντής της Dobrovita Plus, Ιγκόρ Παβέλ, δηλώνει:
«Χάρη στους τοπογράφους, έχουμε πρόσβαση σε πιο αναβαθμισμένες αγορές και αυξάνουμε την προστιθέμενη αξία μας»

Το 2012, η εταιρεία πραγματοποίησε τζίρο 750 000 ευρώ. Φέτος συνεχίζει να αναπτύσσεται εντυπωσιακά.

Ο Ιγκόρ Παβέλ συμπληρώνει:
«Φέτος, σχεδιάζουμε να προσλάβουμε 4 με 6 άτομα, αφού οι δουλειές μας θα αυξηθούν 10-15%»

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Εκεί απασχολούνται σήμερα 11 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στήριξε την εταιρεία Dobrovita Plus με χρηματοδότηση που έφτασε τα 300 000 ευρώ.

Η Νατάσα Γκόρπσεκ Μεντσίν είναι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Σλοβενία.
Τονίζει ότι το σημαντικό είναι να καταλάβει κανείς τη φιλοσοφία του προγράμματος, ότι χρηματοδοτεί επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, για να ξεκινήσουν ή να αναπτυχθούν στην πορεία:
«Επενδύουμε σε start-ups και όταν ολοκληρώνουμε την παρέμβασή μας η επιχείρηση πρέπει να είναι βιώσιμη και να συνεχίζει την πορεία της.»

Από το 2009, στη Σλοβενία, το Ταμείο έχει στηρίξει περίπου 26 επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Με συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η Νατάσα Γκόρπσεκ Μεντσίν διευκρινίζει:
«Χάρη σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις στη Σλοβενία θα εκπαιδευτούν 270 εργαζόμενοι και 90 από αυτούς θα βρουν δουλειά ».

Για τον Ιγκόρ:
«Κλειδιά της επιτυχίας για μία επιχείρηση κοινωνικής οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα, η εφευρετικότητα και η ευελιξία. Παράλληλα, όμως, πρέπει να σέβεται τους ανθρώπους και το περιβάλλον»




Πηγή: http://gr.euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.