Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Επιβεβαίωση κρούσματος λύσσας σε αλεπού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επί ποδός οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Επί ποδός βρίσκονται οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη μετά την επιβεβαίωση κρούσματος λύσσας σε αλεπού, στην αγροτική περιοχή της Σίνδου. Το κρούσμα είναι το πρώτο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με την γιατρό του ΚΕΕΛΠΝΟ Αγορίτσα Μπάκα, εντοπίστηκε όταν ιδιοκτήτης αγροκτήματος στην περιοχή ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι ο σκύλος του ενεπλάκη σε μάχη με την αλεπού, που μάλιστα συμπεριφερόταν περίεργα καθώς έδειχνε ήρεμη και φιλική. Ακολούθησαν οι απαραίτητοι έλεγχοι και η επιβεβαίωση του κρούσματος.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μετά την γνωστοποίηση του περιστατικού, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους κτηνοτρόφους να προχωρήσουν άμεσα στον αντιλυσσικό εμβολιασμό και την καταγραφή των ποιμενικών σκύλων, δεδομένου ότι η Χαλκιδική γειτνιάζει με τη Θεσσαλονίκη και ενόψει καλοκαιριού περιμένει αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ούτως ή άλλως στην περιοχή υψηλής επικινδυνότητας για την εμφάνιση λύσσας, λόγω γειτνίασης με περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, όπως η Πέλλα και το Κιλκίς» σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Μπάκα και γνωστοποιεί ότι έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ σε επαγγελματίες υγείας στη βόρεια Ελλάδα, που γίνονται σταδιακά και θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, ένα μήνα νωρίτερα, ο Διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Βαφειάδης υπογράμμιζε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι καθώς, λόγω του καλού καιρού, πολλοί είναι εκείνοι που βγαίνουν στην ύπαιθρο για μια ανοιξιάτικη εξόρμηση, θα πρέπει να έχουν το νου τους ώστε να μην προσεγγίζουν περιοχές όπου ζει η κόκκινη αλεπού. Σχολίαζε, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος της λύσσας δεν έχει παρέλθει, αντίθετα αυξάνεται λόγω της παρουσίας των εκδρομέων στη φύση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την προετοιμασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Κώστας Κοκολάκης, ανέφερε ότι οι φορείς που θα εμπλακούν στην δασοπροστασία αλλά και οι πολίτες θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι η λύσσα είναι παρούσα στη βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της λύσσας, καλούνται οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων να να εμβολιάσουν σκύλους και γάτες κατά της λύσσας, οι κυνηγοί να εμβολιάσουν τα κυνηγόσκυλά τους και οι κτηνοτρόφοι να εμβολιάσουν τα σκυλιά τους και τις γάτες, αν υπάρχουν στα ποιμνιοστάσιά τους. Εξάλλου, βάσει της νομοθεσίας, οι δήμαρχοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Στους πολίτες συνιστάται να αποφεύγουν την επαφή με άγρια ζώα ή ζώα που δεν γνωρίζουν και να ειδοποιούν την οικεία διεύθυνση κτηνιατρικής σε περίπτωση εντοπισμού νεκρών ζώων ή ζώων που δείχνουν άρρωστα ή συμπεριφέρονται περίεργα. Επιπλέον προτείνεται σε περίπτωση δαγκώματος από άγριο ή οικόσιτο ζώο να γίνεται άμεσα καλό πλύσιμο όλων των πληγών με άφθονο νερό και σαπούνι, κατόπιν να εφαρμόζεται αλκοολούχο ή ιωδιούχο αντισηπτικό και να αναζητείται, το συντομότερο δυνατόν, ιατρική βοήθεια. Για το συμβάν θα πρέπει να ενημερώνεται η οικεία διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Παράλληλα ζητείται η συμμόρφωση στις οδηγίες των κτηνιατρικών υπηρεσιών και ο αυστηρός έλεγχος κατά την αγορά κυνηγόσκυλων από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από τις Βαλκανικές χώρες και την Τουρκία.

Συνιστάται, τέλος, στους πολίτες να μην αφήνουν εκτεθειμένη ζωοτροφή σε εξωτερικούς χώρους και τα απορρίμματα να εναποτίθενται σε κάδους που ασφαλίζονται με κάλυμμα ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση αδέσποτων ζώων, ιδιαίτερα σε αγροτικές και δασικές περιοχές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.