Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Έτοιμο το βιονικό μάτι!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ομάδα Αυστραλών επιστημόνων και ειδικών σχεδιαστών παρουσίασαν το πρωτότυπο του πρώτου βιονικού ματιού παγκοσμίως. Πιστεύεται ότι το «βιονικό μάτι» θα βοηθάει όσους δεν έχουν όραση να κινούνται καλύτερα στον χώρο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαρκ 'Αρμστρονγκ, αν το «βιονικό μάτι» στεφθεί από επιτυχία άτομα που θεωρούνται «νομικά» τυφλά θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν έως και το 85% της όρασής τους.Η συσκευή θα εξεταστεί σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2014.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης πιστεύουν ότι η συσκευή θα τελειοποιηθεί ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη του να διαβάζει μεγάλα γράμματα.

Σε πρώτη φάση πάντως θα δίνει τη δυνατότητα στους τυφλούς να κινούνται στους χώρους τους.

Η συσκευή συνίσταται σε μια μικροσκοπική κάμερα, η οποία προσαρμόζεται σε έναν σκελετό γυαλιών, και ένα μικροτσίπ το οποίο εμφυτεύεται στον εγκέφαλο. Οι εικόνες που συλλαμβάνονται από την κάμερα μετατρέπονται σε σήματα τα οποία μεταδίδονται στο τσιπ.

Τα μικροτσίπ θα δοκιμαστούν σε κλινικές δοκιμές, θα εμφυτεύονται με τη μορφή μικροσκοπικού πλέγματος απευθείας στην επιφάνεια του οπτικού φλοιού, στο πίσω μέρος του εγκεφάλου του ασθενούς, στο πλαίσιο μιας χειρουργικής επέμβασης ρουτίνας.

Η μικροσκοπική κάμερα στον σκελετό των γυαλιών θα περιστρέφεται, μέσω αισθητήρων, με τις κινήσεις των ματιών. Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης που θα συλλαμβάνει θα μετατρέπονται σε ασπρόμαυρες, χαμηλής ανάλυσης εικόνες από έναν επεξεργαστή ενσωματωμένο στον βραχίονα των γυαλιών και θα αποστέλλονται ασύρματα στο μικροτσίπ, το οποίο θα διεγείρει τον εγκέφαλο με τα ανάλογα σήματα.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.