Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Εγκαινιάστηκε το αθλητικό πάρκο στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιμείου Θράκης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η άθληση στο φυσικό περιβάλλον «Ακάδημος» ξεκινάει από την Κομοτηνή.

Η λαμπερή τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τη παρουσία ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών με διακρίσεις σε εγχώριες και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Η μόνιμη κυκλική διαδρομή σωματικής άσκησης ενδυνάμωσης και αντοχής στο φυσικό περιβάλλον, «Ακάδημος», αποτελείται από εννέα βασικούς ονομαστικούς σταθμούς εκγύμνασης, πεδίο προθέρμανσης και σταθμούς ανάπαυλας, κατασκευασμένους από ειδικό ξύλο


 
Η Βάσω Βουγιούκα πρωταθλήτρια της ξιφασκίας, ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, η ολυμπιονίκης πάλης Βούλα Ζυγούρη και η διευθύντρια της ΕΘΝΟΑ Ιλεάνα Κλοκώνη διευθύντρια της ΕΘΝΟΑ πλαισιωμένοι από παιδιά δημοτικών σχολείων στην τελετή εγκαινίων

Η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας (ΕΘΝ.Ο.Α.) ξεκίνησε φέτος την υλοποίηση του αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού προγράμματος «Αθλητισμός & Περιβάλλον» από την Κομοτηνή, εγκαινιάζοντας στην πόλη μας, την κατασκευή της διαδρομής άθλησης στο φυσικό περιβάλλον, η οποία ονομάζεται «Ακάδημος».

ΟΙ ΕΝΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΟΥ «ΑΚΑΔΗΜΟΣ»

Η διαδρομή «Ακάδημος» όπως ονομάζεται έχει 9 σταθμούς: Αθλητισμός: Παιχνίδι με άλματα, Ολυμπισμός: Πάγκος ενδυνάμωσης κορμού, Εκεχειρία: Τροχός ενδυνάμωσης άνω άκρων, Συνεργασία: Μονόζυγο σε τρία κλιμακωτά ύψη, Ευ Αγωνίζεσθαι: Δοκοί κινητικού συντονισμού, Σεβασμός: Παιχνίδι ανάβασης-κατάβασης, Αλληλοκατανόηση: Πολύζυγο αιώρησης, Φίλαθλο Πνεύμα: Ασύμμετροι δοκοί βάδισης, Συναγωνισμός: Παιχνίδι με ισορροπία. Αυτοί είναι οι εννέα σταθμοί του αθλητικού πάρκου.


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Η μόνιμη κυκλική διαδρομή σωματικής άσκησης ενδυνάμωσης και αντοχής στο φυσικό περιβάλλον, «Ακάδημος», αποτελείται από εννέα βασικούς ονομαστικούς σταθμούς εκγύμνασης, πεδίο προθέρμανσης και σταθμούς ανάπαυλας, κατασκευασμένους από ειδικό ξύλο. Η διαδρομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά και ενήλικες. Συνδιοργανωτές στην προσπάθεια αυτή της Ακαδημίας, είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα το Τμήμα Επιστήμης, Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) και ο δήμος Κομοτηνής, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. 


 
Η λαμπερή τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τη παρουσία ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών με διακρίσεις σε εγχώριες και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Παράγοντες του αθλητισμού όπως ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Ισίδωρος Κούβελος, καθώς και παιδιά τα οποία είχαν την τιμητική τους. Ειδικότερα στην καινοτόμο δράση της ακαδημίας, έδωσαν το παρόν μαθητές δημοτικών σχολείων της περιοχής και φοιτητές του Τ.Ε.Φ.Α.Α. που συμμετείχαν στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους.

ΔΥΝΑΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Από την Κομοτηνή, «στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα υπέρ του αθλητισμού και του περιβάλλοντος», είπε στις δηλώσεις της η Ιλεάνα Κλοκώνη διευθύντρια της ΕΘΝ.Ο.Α. «το πρόγραμμα ξεκινάει από τη Κομοτηνή, θα πάει μέχρι τέλους του έτους και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε ίδιους χώρους σε πέντε άλλες πόλεις όλης της Ελλάδας». Επόμενος σταθμός της διαδρομής «Ακάδημος», είναι η Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά, ενώ οι άλλες τέσσερις σταθμοί είναι υπό ένταξη και επιλογή, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το πρόγραμμα, σημείωσε η κ Κλοκώνη. «Έχουμε μία μεγάλη λίστα αναμονής μέχρι τέλος του έτους. Το οδοιπορικό αυτό δε σταματάει. Και στο επόμενο πρόγραμμα «Ευ Αγωνίζεσθαι», στο οποίο λαμβάνουν μέρος και άλλοι ολυμπιονίκες και άλλοι καθηγητές φυσικής αγωγής. Σε αυτό το πρόγραμμα μάλιστα είναι και ο Πύρρος Δήμας».  


 
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ 

Σε αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν η ολυμπιονίκης πάλης Βούλα Ζυγούρη και η Βάσω Βουγιούκα πρωταθλήτρια της ξιφασκίας, με σημαντικούς τίτλους στο ενεργητικό της σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. «Ξεκινάει μία πολύ καλή προσπάθεια στην Κομοτηνή με αυτό το πάρκο», είπε η Βάσω Βουγιούκα σημειώνοντας, «πιστεύω ότι θα περάσουμε πολύ καλά μηνύματα στα παιδιά, ειδικά σε περίοδο που πλήττεται η χώρα και ο αθλητισμός», ανέφερε η αθλήτρια. «Περιμένω από τους Κομοτηναίους να κάνουν δικό τους αυτό το πάρκο», σημείωσε από την πλευρά της η ολυμπιονίκης Βάσω Ζυγούρη. «Να ασχοληθούν και να βοηθήσουν και τους υπόλοιπους οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει ότι ο αθλητισμός ανήκει στο φυσικό περιβάλλον. Είναι εύκολο να μπαίνουμε σε ένα γυμναστήριο είναι όμως πάρα πολύ καλύτερο να είμαστε έξω στη φύση και να καταλάβουμε αυτό που χάνουμε, ότι είμαστε άνθρωποι και ανήκουμε στο περιβάλλον γύρω μας». Το αύριο της νεολαίας πρέπει να στηριχθεί πάνω σε αξίες και ιδανικά του αθλητισμού, του ολυμπισμού, ανέφερε ο Ισίδωρος Κούβελος σημειώνοντας ότι αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος του αθλητικού πάρκου. «Ο ολυμπισμός είναι άθληση, είναι παιδεία και περιβάλλον. Με αυτή τη νέα μορφή εκπαίδευσης φέρνουμε τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό, αλλά και στο περιβάλλον, γιατί πρέπει να αγαπήσουν το περιβάλλον, να το προσέξουν και να προστατέψουν. Έχει πολύ μεγάλη αξία για εκείνους και το μέλλον. Αυτή είναι μία μορφή πρωτοποριακή, έχει βραβευτεί από τη διεθνή ολυμπιακή επιτροπή. Ξεκινάμε στην Κομοτηνή την εφαρμογή της και θα πάει σε όλη την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κούβελος.  

 

Για την καλύτερη αξιοποίηση των εγκαταστάσεων ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ κάλεσε τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να καταρτίσουν πρόγραμμα επισκέψεων ώστε, όπως είπε όλα τα παιδιά να περάσουν από το αθλητικό πάρκο. «Έχει σημασία να περάσουν στον επόμενο ενάμιση χρόνο, όλα τα σχολεία της περιοχής από εδώ. Όχι να γίνει παιδική χαρά, αλλά να γίνει ένα κέντρο που θα προσελκύσει τα παιδιά για να τους δώσει το κίνητρο να στραφούν στον αθλητισμό», τόνισε. Πρόγραμμα επισκέψεων των παιδιών προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα, έκανε γνωστό η πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Μαρία Μιχαλοπούλου. «Με την υποστήριξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων της πόλης μας σε πρώτη φάση. Αργότερα προγραμματίζονται δράσεις και με τη δευτεροβάθμια. Αυτή η δράση είναι πολύ σημαντική γιατί ερχόμαστε σε επαφή με τη Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή και θα δώσει και στους φοιτητές μας την ευκαιρία, όλα αυτά που εμείς γνωρίζουμε και τους διδάσκουμε να τα μάθουν στην πράξη», τόνισε η κ. Μιχαλοπούλου. Στο πλευρό του ΤΕΦΑΑ για το πρόγραμμα που ξεκινά με επίκεντρο τα παιδιά, βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές σημείωσε ο αντιπρύτανης Γιώργος Κώστα. «Σε συνεργασία με το δήμο, την ΕΘΝΟΑ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πράγματα που θα αφορούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρύτανης. «Αυτό που λέμε τα τελευταία τρία χρόνια οι πρυτανικές αρχές είναι να πετύχουμε το γεφύρωμα του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία και όχι μόνο σε επίπεδο πανεπιστημιακό αλλά και καθημερινότητας. Αυτό το πρόγραμμα καταφέρνει αυτό το στόχο γιατί όλα τα σχολεία της Περιφέρειας ΑΜΘ θα έρχονται εδώ. Να εκπαιδευτούν τα νέα παιδιά και στην άσκηση και στο περιβάλλον και στον πολιτισμό», τόνισε. 


ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΜΕΑ

Σύντομα αναμένεται το πάρκο να διαμορφωθεί κατάλληλα, με την τοποθέτηση ειδικών παιχνιδιών και κατασκευών ώστε να είναι προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία, είπε ο παρα-ολυμπιονίκης και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ) Αλέξανδρος Ταξιλδάρης. «Αρχίζει και παίρνει σάρκα και οστά το όραμα για την αξιοποίηση της πανεπιστημιούπολης και των εγκαταστάσεων των ΤΕΦΑΑ για πραγματικό και ουσιαστικό μαζικό αθλητισμό. Το αθλητικό αυτό πάρκο παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου». Αναφερόμενος στην πρόσβαση του αθλητικού πάρκου από άτομα με αναπηρία, σημείωσε πως, «επόμενος μας στόχος είναι αυτός. Μπορεί να γίνει μία ανάλογη εκδήλωση του χρόνου, δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο να γίνει προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία», τόνισε.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης μαθητές παρέλαβαν αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους στο 3ο πανελλήνιο πρόγραμμα «Αθλητισμός & Περιβάλλον», ενώ χορευτικό τμήμα του ΤΕΦΑΑ εντυπωσίασε στην τελετή των εγκαινίων παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς της Θράκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.