Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Ασπίδα κατά του καρκίνου των ωοθηκών τα αντισυλληπτικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο κίνδυνος μειώνεται κατά 27%.

Μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών έχουν όσες γυναίκες χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν παίρνουν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ. Λόρα Χαβριλέσκι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γυναικολογικό περιοδικό «Obstetrics & Gynecology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιολόγησαν στοιχεία από 24 δημοσιευμένες μελέτες πάνω στο ζήτημα και βρήκαν ότι όσες γυναίκες παίρνουν το χάπι, έχουν κατά μέσο όρο 27% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Μάλιστα η λήψη του χαπιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, φαίνεται να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο.

«Υπάρχει μια θετική σχέση ανάμεσα στη χρήση των αντισυλληπτικών και στην πρόληψη του ωοθηκικού καρκίνου στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε η Χαβριλέφσκι. Όμως, επεσήμανε, πως η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι όντως το χάπι είναι η μόνη ή η κύρια αιτία μείωσης του κινδύνου για καρκίνο, αφού μπορεί να υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου, μία γυναίκα στις 72 θα εμφανίσει καρκίνο των ωοθηκών στη ζωή της. Δυστυχώς η διάγνωση γίνεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης της νόσου, με συνέπεια οι περισσότερες ασθενείς να πεθαίνουν. Έτσι, οι γιατροί αναζητούν τρόπους που να μειώνουν τον κίνδυνο προληπτικά. Η υγιεινή διατροφή και ο έλεγχος του βάρους βοηθούν εν προκειμένω, όπως συμβαίνει και σε άλλες παθήσεις.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχουν ορμόνες, μπορεί να μειώσει τον σχετικό κίνδυνο σε βάθος χρόνου. Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά επί τουλάχιστον δέκα χρόνια, έχουν τον μισό κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών σε σχέση με τις γυναίκες που ποτέ δεν έχουν πάρει τέτοια χάπια.

Παραμένει πάντως ασαφές σε ποιο βαθμό πρέπει να «πιστωθεί» το ίδιο το χάπι αυτή την μείωση του κινδύνου. Γι' αυτό το λόγο, οι ερευνητές συνιστούν στις γυναίκες να είναι άκρως επιφυλακτικές, όταν αποφασίζουν αν θα πάρουν αντισυλληπτικά και για πόσο καιρό. Ιδίως θα πρέπει να συνυπολογιστεί, όπως ανέφερε ο επιδημιολόγος Εντουάρντο Φράνκο του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, ότι, σύμφωνα με άλλες μελέτες, τα εν λόγω χάπια φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο για μια άλλη μορφή γυναικείου καρκίνου, του τραχήλου της μήτρας.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.