Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Σήμα κινδύνου από τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι προειδοποιούν για την εποχική γρίπη.

Σύμφωνα με τα χθεσινά δημοσιεύματα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η επερχόμενη επιδημία γρίπης βρίσκει το εμβολιαστικό status των Ελλήνων και των υπολοίπων κατοίκων της χώρας μας σε τραγικά χαμηλά επίπεδα, δεδομένου ότι ένας στους δέκα Έλληνες είναι εμβολιασμένος και θεωρητικά προστατευμένος απέναντι στην εποχιακή γρίπη 2012-2013.

Εκτός του χαμηλού εμβολιαστικού επιπέδου, το οποίο είχε και φέτος και τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας, «τονίζουμε τη σοβαρότητα και την ένταση του προβλήματος όταν οι περισσότεροι εμβολιασμένοι έκαναν το εμβόλιο της γρίπης τέλος Οκτωβρίου, οπότε σε λίγο παρέρχεται ούτως ή άλλως η τρίμηνη προστατευτική του ικανότητα», επισημαίνουν.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. σημειώνει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων. Υπενθυμίζεται ότι η διασπορά του ιού ευνοείται σε ψυχρές κλιματικές συνθήκες, οι οποίες αυτήν την στιγμή επικρατούν στην χώρα.

Τα κύρια προληπτικά μέτρα που συστήνονται για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:

1. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, που αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Τηλεφωνική έρευνα για λογαριασμό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. το Δεκέμβριο 2012 ανέδειξε πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στο γενικό πληθυσμό (10,5%).

2. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων.

3. Η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, που θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, όταν υπάρχει σαφής κλινική υποψία γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι τα αντι-ιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή. Στα μέσα του Ιανουαρίου του 2013, ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου διότι η Δημόσια Υγεία, εν όψει της επιδημίας της γρίπης, κινδυνεύει για τρεις λόγους:

1) λόγω της μειωμένης και ελλιπούς εθνικής πολιτικής πρόληψης, ελάχιστοι πολίτες είναι ευαισθητοποιημένοι για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

2) λόγω στρέβλωσης των επιστημονικών δεδομένων από τους μη ειδικούς, εκφοβήθηκε ο πληθυσμός μας τα προηγούμενα χρόνια με επιστημονικά αβάσιμες ανησυχίες πιθανών επιπλοκών του εμβολίου.

3) λόγω του υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού μεγάλων ομάδων πληθυσμού που διαμένουν συγκεντρωμένες σε τραγικές υγειονομικές συνθήκες στη χώρα μας.

4) λόγω των συνεπειών που επιφέρει στην καθημερινή ποιότητα ζωής των πολιτών μας η οικονομική εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού μας.

Αν ο κίνδυνος εξάπλωσης μιας επιδημίας γρίπης πριν τρία χρόνια ήταν συγκεκριμένος, σήμερα, λόγω των άθλιων οικονομικών συνθηκών διαβίωσης για εκατομμύρια κατοίκους της χώρας μας γίνεται πολλαπλάσιος, διότι άλλαξαν τα επιδημιολογικά στοιχεία που οριοθετούν τους παράγοντες κινδύνου της γρήγορης και ανεξέλεγκτης εξάπλωσης.

Πριν λάβει τη διάσταση της πανδημίας, η επερχόμενη επιδημία και στην Ελλάδα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου επαγρυπνά, λαμβάνοντας μία σειρά πρωτοβουλιών που πιστεύουμε ότι θα έχουν αποτέλεσμα, ώστε να μη θρηνήσουμε πολλούς πολίτες μας από «γρίπη» το 2013.

1) Για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013, παρακινούμε όλους τους γιατρούς μέλη μας να βρίσκονται σε μία διαρκή διαδικασία επαγρύπνησης και να συστήσουν στους ασθενείς τους τον αντιγριπικό εμβολιασμό, βασισμένοι στα αληθή επιστημονικά και βιβλιογραφικά δεδομένα και καθησυχάζοντας τους από την επικοινωνιακή λαίλαπα μιας εικονικής τρομοκράτησης του πληθυσμού.

2) Εντείνουμε την ευαισθητοποίηση όλων των λειτουργών μας σε ασθενείς που παρακολουθούν και έχουν υποκείμενα νοσήματα και επιβαρυντικούς παράγοντες (π.χ. κάπνισμα) που τους θέτουν στην ομάδα «υψηλού κινδύνου», καθώς επίσης να λαμβάνουν υπόψιν τις άσχημες υγειονομικές συνθήκες σε πολλές χιλιάδες ανεμβολίαστα παιδιά και ενήλικες, πληθυσμούς από χώρες της τροπικής ζώνης που έρχονται κατά χιλιάδες στην Ελλάδα, πλήρως ανεμβολίαστοι και ζουν σε τραγικές υγειονομικές συνθήκες υψηλού κοινωνικού συγχρωτισμού και συνεπώς πολύ υψηλής λοιμικότητας.

3) Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς θα συμβάλει στην όσο το δυνατόν ταχύτερη και πιο άρτια οργάνωση των εμβολιασμών στους πολίτες.

Πιστεύουμε ότι η προφύλαξη και η προστασία τόσο των ασθενών όσο και των υγιών πολιτών της χώρας μας πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο μέσα από μία Εθνική Στρατηγική Πρόληψης στοχευμένα και χωρίς αποκλίσεις. Κινήσεις πανικού και δράσεις της τελευταίας στιγμής δεν προστατεύουν ένα κράτος από φαινόμενα επιδημιών, ιδιαίτερα όταν το κράτος αυτό βρίσκεται σε τόσο βαθειά οικονομική κρίση, που ο βασικός δρόμος και ο οικονομικότερος να κρατήσει υγιείς τους πολίτες του, είναι ο εμβολιασμός ώστε να αποφευχθεί η νόσηση των υγιών και ο θάνατος των αρρώστων.


Πηγή: http://www.cityvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.