Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Απειλούνται με λουκέτο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η λειτουργία 31 φορέων παιδικής προστασίας (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κοινωφελείς φορείς κ.ά.) που απειλούνται με λουκέτο. Η κυβέρνηση έχει κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από δύο έως και οκτώ μήνες, ενώ τα 15.000 παιδιά που εξυπηρετούνται από αυτές τις δομές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προστασία, εκπαίδευση και αποκατάσταση.

Οι φορείς σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ανέφεραν ότι απ' το κράτος επιχορηγούνται μόνο οι 20 απ' τις 31 δομές, αλλά και ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις των επιχορηγούμενων φορέων μειώθηκαν το 2010, σε σχέση με το 2009. Ακόμα ότι δεν έχουν πάρει την πρώτη δόση της χρηματοδότησης για το 2011 που αφορά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου και δε γνωρίζουν καν με τι ποσά θα χρηματοδοτηθούν. Επισήμαναν ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις σε δημόσιες δομές για την προστασία των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Οι δομές - αφού η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί - επιβάλλουν τροφεία στους γονείς των παιδιών, ενώ εξαρτώνται και από τις δωρεές και χορηγίες.

Παρά την εκρηκτικότητα του προβλήματος, οι φορείς αυτοί αρνούνται να περάσουν οι δομές στο κράτος και επιμένουν να διαχειρίζονται τα κρατικά κονδύλια που διαρκώς μειώνονται. Βοηθώντας έτσι το κράτος να αποποιείται την ευθύνη του για τη φροντίδα και υποστήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες και των οικογενειών τους, μέσα από αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες και δομές.

Στον αντίποδα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, προβάλλουν αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες των παιδιών που περιθάλπονται σε αυτές τις δομές και των εργαζομένων του χώρου. Παλεύουν για να χρηματοδοτήσει άμεσα το κράτος το 100% των αναγκών λειτουργίας αυτών των δομών, για να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο, στην προοπτική να γίνουν δημόσια αυτά τα κέντρα και να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση - ανοιχτή ή συγκαλυμμένη, μέσω των ΜΚΟ - στον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα. Αφού δεν μπορεί η ζωή εξαρτημένων ατόμων, όπως είναι το εγκαταλειμμένο ή κακοποιημένο παιδί, το παιδί με αναπηρία ή αυτισμό, να αφήνεται στη διάθεση του οποιουδήποτε ιδιώτη.





Πηγή: http://www2.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.